Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Svetovni dan jabolk - 21. oktober

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega zgodovina sega v leto 1990, ko je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje tega dne. Namen Svetovnega dneva jabolk je spomniti na pestro paleto različnih sort jabolk, ki smo jih ljudje ustvarili skozi dolgoletno zgodovino žlahtnjenja, ter pomen sadovnjakov za podobo kulturne krajine in ohranjanje biodiverzitete. Jabolko so predstavili tudi kot simbol drugačnosti in enotnosti.

 Čeprav se Svetovni dan jabolk praznuje predvsem v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, smo se letos na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij odločili, da ga obeležimo tudi mi. V času, ko poraba sadja (predvsem jabolk) upada,  je še posebej pomembno, da opozorimo na kakovostne tradicionalne sadne vrste, pridelane v Sloveniji.

 V sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Sadjarskim centrom Maribor smo za naše sodelavce pripravili različne sorte jabolk, pridelanih v Sloveniji. Poleg jabolk so bile na mizah na voljo tudi zgibanke z recepti in kratko predstavitvijo Svetovnega dneva jabolk, do katere lahko dostopate in jo natisnete tukaj. Upamo, da vas bomo spodbudili k uživanju lokalno pridelanega sadja, z izborom receptov pa želimo dokazati, da se slovensko jabolko odlično znajde tudi v receptih svetovnega kulinaričnega izročila.  

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.