Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Obisk mednarodnega sadjarskega sejma Fruchtwelt Bodensee v Nemčiji

Nemčija, 12.-14. februar 2020 – Sredi februarja smo skupaj s slovenskimi sadjarji, kmetijskimi svetovalci specialisti za sadjarstvo in predstavniki podjetij obiskali mednarodni sadjarski sejem Fruchtwelt Bodensee v Friedrichshafen v Nemčiji na katerem se je na stojnici in na dveh predavanjih predstavil projekt AlpBioEco. Na sejmu se je predstavilo 380 razstavljalcev, v treh dneh pa ga je obiskalo 16.000 obiskovalcev. Sejem je ponudil številne novosti s področja tehnologij pridelave in predelave, sadnih sort, zaščitnih sredstev proti škodljivcem in boleznim ter izdelkov iz sadja. 



Mednarodni sadjarski sejem je pritegnil številne pridelovalce sadja, predstavnike podjetij, raziskovalce, strokovnjake, kmetijske svetovalce in splošno javnost, ki so sejem obiskali z namenom zbiranja informacij s področja tehnologij pridelave in predelave sadja, novih sort jablan, hrušk in jagodičevja, novih izdelkov iz sadja, kot so suho sadje, sadni namazi, pijače in sadni prigrizki. 

Na stojnici projekta AlpBioEco in v okviru dveh vikend predavanj so bili predstavljeni bio-osnovani proizvodi, ki se lahko proizvedejo iz stranskih proizvodov in ostankov, ki nastanejo pri pridelavi in predelavi jabolk, orehov in zelišč. Ti proizvodi so: biorazgradjiva slamica iz ostankov jabolk, jabolčni vosek iz jabolčnih tropin, orehov namaz in zeliščno milo. Nekaj proizvodov, ki so bili razviti v okviru projekta kot so: orehov »smoki«, zeliščno pomirjevalo za otroke in spletna platforma so še v fazi testiranja in preizkušanja za prodor na trg. 

Tako obisk sadjarskih kmetij v okolici Bodensee kot obisk sejma sta bili odlična priložnost za mreženje in širjenje informacij o projektu med udeleženci. Dogodka se je udeležilo 35 predstavnikov iz Slovenije. Razvoj bio-osnovanih produktov in biogospodarstva podpira tudi Resolucija: »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021«, ki je strateški dokument  in predstavlja podlago za pripravo Strateškega načrta v katerem bodo opredeljeni cilji in potrebni ukrepi za izvedbo in uresničitev teh ciljev v naslednjem programskem obdobju skupne kmetijske politike. 

Več o projektu:

W: https://alpine-space.eu/projects/alpbioeco/en/home

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/alpbioeco/

Twitter: https://twitter.com/AIpBioEco

 

Dodatne informacije:
Dr. Vesna Miličić
01 5898 109
vesna.milicic@gzs.si

 

»Program sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj preko programa Interreg Območje Alp.«


Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.