Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2020: MLADIM PODJETNIŠKIH IDEJ NE PRIMANJKUJE

Tekmovanje Ecotrophelia Slovenija je največje slovensko študentsko tekmovanje na področju inovacij v živilstvu. Letos so se ga že 12. leto zapovrstjo udeležile ekipe iz različnih študijskih smeri, ki so za namene tekmovanja razvile nove inovativne živilske izdelke. Tekmovanje mladim omogoča vključevanje v proces razvoja novih izdelkov po meri potrošnika in je tako usmerjeno v prihodnost, saj prispeva k razvoju mladega kadra, k podjetništvu in nenazadnje k inovativnosti in hkrati konkurenčnosti slovenske živilskopredelovalne industrije.

Živilski izdelek, ki ga vsaka od ekip predstavi strokovni ocenjevalni komisiji, mora biti ekološka inovacija v vsaj eni dimenziji razvoja. Študenti na ta način predstavijo tudi svoj pogled na trg s hrano ter najbolj aktualne trende in izzive, s katerimi se mora po njihovem mnenju soočiti živilska industrija sedanjosti in prihodnosti.

Tekmovanje, ki od ekip zahteva veliko mero inovativnosti, timskega dela ter podjetniške naravnanosti, je med študenti in njihovimi mentorji postalo že prava stalnica ter pomemben preizkus znanja in veščin, ki si jih mladi nabirajo tekom študija, tekmovanje pa je vse bolj prepoznavno tudi s strani domačih živilskih podjetij.

Strokovno komisijo je letos sestavljalo osem članov, in sicer: dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP) – predsednica, mag. Anita Jakuš (Zadružna zveza Slovenije z.o.o.), dr. Sebastjan Filip (Pekarna Pečjak d.o.o.), dr. Blaža Nahtigal (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), Gorazd Jenko (Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Antonija Božič Cerar (GZS-Služba za varstvo okolja) in dr. Cristina Gabriela Pinto Droga Mazovec (Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani).

Izdelki, predstavljeni na tekmovanju:

-          Guarasitaenergijska pijača na osnovi črnega čaja

-          HEIJUSpijača iz jabolčnega soka z dodanimi zelišči

-          Mibitočičerikin prigrizek

 Razglasitev zmagovalcev bo letos potekala nekoliko drugače kot odziv na aktualne razmere. V torek, 30. junija 2020 natančno ob 14. uri bomo preko profilov GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na socialnih omrežjih Facebook in LinekdIn objavili razglasitveni video in s tem javnosti in nenazadnje sodelujočim prenesli rezultate tekmovanja.

Vabimo vas, da se nam pridružite in prisostvujete razglasitvi.

Dodatne informacije:

Dr. Petra Medved Djurašinović, vodja projekta na GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij

01/58 98 296, petra.medved@gzs.si

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.