Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: SPOROČILO ZA JAVNOST - PRVIČ OBELEŽUJEMO MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI

Ljubljana, 29. 9. 2020 - Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo prvič. Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane je podpisalo 8 deležnikov.

S skupno izjavo so podpisniki (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Obrtna zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) izrazili skupen interes in podporo ciljem Strategije za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter dvigu zavesti za spoštljiv, odgovoren in trajnosten odnos do hrane od vil do vilic, podpisniki pa si bodo prizadevali, vsak na svojem področju, izvajati aktivnosti, ki bodo prispevale k  zmanjševanju izgub in količin odpadne hrane.

Ob tej priložnosti je bilo izpostavljeno:

Dr. Aleksandra Pivec, ministrica: 

Danes dajemo v javno razpravo Strategijo za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano in vabimo vse deležnike in širšo javnost k podaji predlogov in k sodelovanju pri doseganju ciljev strategije. Strategiji bo sledil akcijski načrt, ki bo operacionaliziral strategijo in določil nosilce posameznih akcij.  Ponosna sem, da danes vsi členi verige preskrbe s hrano podpisujemo izjavo, s katero izražamo skupen interes in podporo ciljem Strategije za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter dviga zavesti za spoštljiv, odgovoren in trajnosten odnos do hrane od vil do vilic.

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij

Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij se s svojimi člani zavedamo problematike odpadne hrane. Živilci poznamo tehnologije proizvajanja živil in se zavedamo koliko znanja, truda, investicij in kontrol je potrebno, da se proizvedejo varna in kakovostna živila. Velik poudarek se namenja zanesljivim dobaviteljem surovin, ki ustrezajo najvišjim standardom. V nasprotnem primeru se morajo surovine zavračati ali uničevati. Če pa so že predelane v izdelke, pa se le ti morajo umakniti s trga. Podpiramo vse aktivnosti, ki omogočajo pregled nad celotno živilsko verigo od pridelave do predelave in preprečujejo potvorbe in goljufije.Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.