Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Podelitev priznanj strokovnjakom za upravljanje sistema HACCP v praksi

Šola HACCP je prva takšna šola, ki udeležence uči pravilne identifikacije dejavnikov tveganj in ocene rizika njihovega negativnega vplivanja na kakovost in varnost proizvodnega procesa oziroma končnega izdelka po različnih področjih. Njihovo spremljanje in pravočasno ukrepanje v vsakem trenutku je namreč ključno za nadzor in pravilen ter nemoten potek vsake proizvodnje. Govorimo o učinkovitem upravljanju z dejavniki tveganja in rizikom izražanja njihove škodljive aktivnosti (Good hazard and risk management system).

 V šoli HACCP zato dajemo velik poudarek na pravilno spremljanje procesnih parametrov  ter hitro reagiranje na odklone in napake. Da pa se to lahko v praksi pravočasno realizira udeležence učimo prepoznavati glavne atribute verifikacije lastnega sistema  ter spremljati njegovo učinkovitost v vsakem trenutku (verifikacija sistema v realnem času). Na ta način lahko podjetje sproti in ciljano usmerja vire v tisto področje, subjekt ali predmet, ki je v danem trenutku najbolj ranljivo. S tem se izogne širokemu zajemanju podatkov in informacij, ki v sedanji praksi povzroča prepozno identificiranje ključnih napak in prepozno reagiranje na neskladja. 

 Na delavnicah kandidat dela na lastni izbrani HACCP študiji oziroma proizvodnem procesa, definira ključne metode nadzora in spremljanja realizacijo postavljenih ciljev preko kazalnikov ter definira ključne parametre nadzora in spremljanja učinkovitosti implementiranega sistema v vsakem trenutku. Dokumentacijo zna oblikovati na način, da je dovolj enostavna in razumljiva tudi tretjim strankam in osebam uradnega nadzora, zadosti ciljem in zahtevam GFSI standardov ter izdela orodje za spremljanje in vrednotenje tveganj iz različnih področij (HARPC, VACCP, HACCP, PRPs, TACCP, FSC – Food Safety Culture).

Na podelitvi so udeleženci prejeli priznanje z eno zvezdico, kar pomeni uspešno opravljeno enotedensko delavnico »Verifikacija sistema HACCP v realnem času.« Za pridobljeno priznanje z dvema zvezdicama bodo morali udeleženci predstaviti dokončano izbrano HACCP študijo, oblikovano po novem pristopu. Priznanje s tremi  zvezdicami pa bo udeleženec prejel, ko bo imel prenovljeno celotno HACCP dokumentacijo.

 Dodatne informacije

Jana Ramuš

01 5898 250

jana.ramus@gzs.si

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.