Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: ZMAGOVALCI NATEČAJA ZA INOVACIJE NA PODROČJU MEDITERANSKE PREHRANE

 

 

 

V ponedeljek, 19. oktobra 2020 je GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij organizirala zaključno tekmovanje za inovacije na področju mediteranske prehrane.

Tekmovanje je potekalo v okviru evropskega projekta MD.net, katerega cilj je okrepiti izvajanje Konvencije UNESCO 2013.08, ki priznava mediteransko prehrano kot nesnovno kulturno dediščino. Nacionalni partner projekta je E-zavod, ki je izvedbo tekmovanja zaupal GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij.

Razpis za inovacije na področju mediteranske prehrane je bil objavljen julija letos in je bil odprt do konca septembra.

Za vse, ki jih zanimajo inovacije in mediteranska prehrana, smo v času trajanja razpisa organizirali tudi tri celodnevne delavnice na temo inovacij v mediteranski prehrani, kjer so udeleženci lahko snovali nove ideje in jih kasneje tudi prijavili na natečaj.

Do izteka natečaja smo skupno prejeli kar 28 prijav na natečaj, vsaka izmed njih je na svoj način izžarevala inovativnost ter mediteranski pridih.

Vse prispele prijave je ocenjevala strokovna komisija, ki so jo sestavljali trije strokovno podkovani člani: dr. Tatjana Zagorc (GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij), prof. dr. Aleš Kuhar (Biotehniška fakulteta UL) ter Darko Ferčej (E-zavod).

V prvem delu je strokovna komisija ocenila prijavni obrazec in na podlagi tega izbrala 15 projektov, ki jim je uspel preboj v drugi del tekmovanja – zaključni dogodek, na katerem so ekipe svoj projekt predstavile strokovni komisiji v kratkem 5-minutnem pitchu, ki so mu sledila vprašanja komisije. V luči razmer je dogodek potekal preko spleta, kar pa finalistov ni ustavilo, saj so s svojo iznajdljivostjo in domiselnostjo svoje izdelke uspešno predstavili komisiji.

Ocene ustnih predstavitev so se prištele ocenam prijavnega obrazca in tako je bilo izbranih pet najboljših projektov, ki so prejeli nagrado v protivrednosti 2.000 €.

Prejemniki nagrade so:

1. Fermentirana gajbica (Fermentarnica): gajbica, sestavljena iz 4 – 6 različnih fermentiranih izdelkov v kozarčkih

2. Esenca Istre (Vina Koper): likersko vino

3. Botarga Fonda – mediteranski kaviar (Ribogojnica Fonda): živilo, pripravljeno iz sušenih in začinjenih ribjih jajčec

4. Hrustljavi mediteranski posip (Kmetija okusov Jančar): mešanica začimb in semen za posip po jedeh

5. Domača »šalša« volovsko srce (KZ Agraria): domača paradižnikova omaka iz paradižnika volovsko srce

Prvi dve uvrščeni ekipi (fermentirana gajbica in esenca Istre) se bosta udeležili zimske šole, kjer se bosta z zmagovalci iz ostalih držav - partnerjev projekta, potegovali za dodatno nagrado v protivrednosti 7.500 €.

Vsem zmagovalcem iskreno čestitamo in jim želimo obilico uspeha na nadaljnji podjetniški poti!

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.