V prvem delu seminarja so bile predstavljene aktualne zakonodajne teme na evropskem in nacionalnem nivoju. Posvetili smo se novostim na področju materialov, ki prihajajo v stik z živili, označevanju encimov pridobljenih iz gensko spremenjenih mikroorganizmih, mineralnim oljem in drugim kontaminantom, mejnim vrednostim mikotoksinov, nano-titanijevem dioksidu, obvezni barieri v embalaži iz recikliranega papirja in drugim aktualnim temam. Pojasnjena je bila posodobljena definicija o umiku in odpoklicu živil ter predstavljena nova oblika modernih tehnik detekcije antibiotikov ter pomen in vpliv merilne negotovosti na dobljene rezultate.
V drugem delu seminarja smo se posvetili verifikaciji sistema HACCP v realnem času oziroma njegovi učinkovitosti v vsakem trenutku, reševanju odstopanj od zastavljenih nalog ter vezano na to opredelitev stroškov zaradi neučinkovitega sistemskega delovanja. Sledila so pravila o higienskem designu proizvodne linije in ostale spremljajoče opreme ter prostorov, pomen starter kultur v živilski industriji ter reševanje problemov biofilmov. Zelo zanimivo je bilo predavanje s področja vodne hidravlike in možnosti uporabe v živilstvu ter reševanje problematike kontaminacije živil, opreme, zraka z oljnimi hlapi.
Tretji del seminarja pa je bil namenjen realnim dejavnikom tveganja v živilih rastlinskega izvora, toksičnosti embalaže oziroma problemu izluževanja toksičnih snovi iz embalaže v živila. Sledilo je pomembno predavanje o pravilnem vzorčenju živil v izogib napakam. Seminar pa smo zaključili s predavanjem na temo kulture zagotavljanja varnosti živil, podkrepljene s primerom iz prakse.
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.