Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Poročilo: »Analiza ravnanja z odpadno plastično embalažo: Analiza ravnanja s plastenkami pijač«

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter GZS-Služba za varstvo okolja sta v sodelovanju z zunanjo strokovnjakinjo pripravili poročilo z naslovom: »Analiza ravnanja z odpadno plastično embalažo: Analiza ravnanja s plastenkami pijač«.

V poročilu so identificirane količine plastenk za pijače, dane na slovenski trg in glavni deležniki v verigi ravnanja s plastenkami pijač ter analizirano njihovo delovanje. Avtorice v okviru raziskave tudi ugotavljajo, kako blizu doseganja ciljev ločenega zbiranja odpadnih plastenk pijač, ki jih uvaja Direktiva (EU) 2019/904 (Direktiva SUP), smo in kako bi bilo mogoče sistem ravnanja z odpadno embalažo izboljšati.

Poročilo je nastalo s pomočjo članov GZS-ZKŽP-Združenja industrije pijač ter doprinosom članov Sekcije za mlekarstvo in Združenja slovenskih pivovarn. V analizo so bili vključeni tudi ostali deležniki kroga ravnanja s plastično embalažo, ki so z zagotavljanjem podatkov, informacij in vpogleda v njihovo delovanje, bistveno doprinesli k še večji dodani vrednosti analize in tudi zaključnega poročila. To so predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo, izvajalci javne službe sortiranja in obdelave odpadkov, komunalna podjetja, pa tudi drugi predstavniki vrednostne verige plastične embalaže za pijače.

Analizo je pri njenem načrtovanju, izvedbi in pripravi zaključkov spremljalo in usmerjalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

Povzetek poročila je na voljo  tukaj.

Povzetek poročila je preveden tudi v angleški jezik. Angleško različico povzetka poročila z naslovom "Analysis of Plastic Packaging Waste Management: Analysis of Plastic Beverage Bottles Management in Slovenia" je na voljo tukaj.

                   Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.