Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Polnozrnati izdelki: sprememba za zdravje ljudi in okolje

V organizaciji GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in Whole Grain Initiative je potekal spletni dogodek na visoki ravni na katerem so sodelovali akademiki, predstavniki zdravstva ter predstavniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije, ministrstev ter ostalih organizacij. Glavna tema dogodka so bili polnozrnati izdelki, ki predstavljajo pomemben del uravnotežene in trajnostne prehrane ter politične pobude, ki prispevajo k večjemu uživanju polnozrnatih izdelkov med potrošniki v Evropi. Dogodek je potekal v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato je bil poseben poudarek na slovenskih dobrih praksah in ukrepih za povečanje uživanja polnozrnatih izdelkov med potrošniki ter strategiji Evropske komisije "Od vil do vilic."


Video z dogodka je dostopen TUKAJ.


Prezentacije z dogodka pa so dostopne spodaj.

Zdravje ljudi in trajnost sistemov oskrbe s hrano osrednja tema Evropskega zelenega dogovora: vloga trajnostne prehrane

Christine Müller, uradnica za politiko Generalnega direktorata za podnebne ukrepe Evropske komisije

 

Polnozrnati izdelki: prednostna naloga javnega zdravja

Caroline Sluyter, članica odbora Whole Grain Initiative in programska direktorica Oldways Whole Grains Council

 

Promocija polnozrnatih izdelkov z vidika Slovenije

Ana Le Marechal Kolar,  generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 

Uživanje polnozrnatih izdelkov med slovenskimi potrošniki

dr. Urška Blaznik, Nacionalni inštitut za javno zdravje Slovenije

 

Polnozrnati izdelki – Slovensko partnerstvo

dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij

 

Politike za spodbujanje uživanja polnozrnatih izdelkov

dr. Ioanna Bakogianni,  projektna uradnica enote Zdravje v družbi Skupnega raziskovalnega središča (JRC) Evropske komisije

 

Polnozrnati izdelki in označevanje na prednji strani embalaže: priložnost za povečanje uživanja polnozrnatih izdelkov?

dr. Roberto Volpe, dr. med., raziskovalec Nacionalnega raziskovalnega sveta Italije, član Italijanskega združenja za preventivo pred kardiovaskularnimi boleznimi (SIPREC) in Evropske mreže za srce (EHN)

 

Polnozrnati izdelki kot del trajnostne in zdrave prehrane

dr. Giuseppe Grosso, dr. med., Evropsko združenje za javno zdravje


 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.