Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Po primorsko 2021

Ljubljana, 15. septembra 2021;  Danes je med 11. do 16. uro v mestnem središču Ljubljane že šesto leto zapored potekala tradicionalna prireditev Po Primorsko. Na Pogačarjevem trgu so se primorska živilska podjetja in zadruge obiskovalcem predstavile z brezplačnimi degustacijami kakovostnih domačih živilskih izdelkov in vini.

 

Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Mediteran in Panonsko nižino, kar se odraža v izjemni pestrosti kulture in gastronomije. Primorska, ki poleg Istre, Brkinov, Krasa, Goriške, Brd, Posočja, Idrijskega in Cerkljanskega združuje tudi Vipavsko dolino se že od nekdaj ponaša s svojim temperamentom, kar daje primorskim jedem in vinu poseben pečat. Letos je na prireditvi Po Primorsko sodelovalo enajst primorskih živilskih podjetij in zadrug: Mlinotest d.d. iz Ajdovščine, Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid, Pivka perutninarstvo d.d., Delamaris d.o.o., Kras d.o.o. iz Sežane, Vinakoper d.o.o., Vinakras z.o.o., Sežana, Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Kmetijska zadruga Tolmin, z.o.o., Tolmin, Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija, z.o.o. in Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o..

 

Primorska živilska podjetja in zadruge, ki so povezane v projektu Po Primorsko, so konec leta 2020 ustvarila preko 236 milijonov evrov prihodkov, kar predstavlja desetino vseh prihodkov živilskih podjetij v Sloveniji in 67% vse primorske živilsko predelovalne industrije. Zaposlovala so 1.771 zaposlenih, kar je 12 % vseh zaposlenih v živilskih podjetjih v Sloveniji. Primorska živilska podjetja in zadruge povezujejo in sodelujejo z več kot 1.500 kmetijami ter s tem prispevajo k ohranjanju in razvoju slovenske pridelave in predelave hrane.

 

S skupnim nastopom pod sloganom Po primorsko podjetja in zadruge še naprej prikazujejo pestrost in bogastvo širše primorske regije in s tem krepijo promocijo primorske kulinarike. Dogodek so popestrili z družabnim programom, kjer so sodelovali Pihalni orkester Marezige in glasbena skupina Ne joči pevec.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.