Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: PREDSTAVNIKI CROPLIFE EUROPE NA DELOVNEM OBISKU V SLOVENIJI

Na srečanju smo skupaj z ostalimi deležniki v kmetijstvu (SKS, ZSPM, KGZS) in s predstavniki CROP LIFE EUROPE (CLE) izmenjali stališča o spremembi evropske uredbe o trajnostni rabi pesticidov, predlogu trajnostne strategije EU za kemikalije in pomenu raziskav in razvoja alternativnih sredstev za zaščito kmetijskih rastlin in trajnih nasadov. Srečanje je potekalo v sklopu CLE evropskih sestankov “Tour of Capitals”, na katerih predstavniki CLE spregovorijo o perečih tematikah z nacionalnimi vladnimi predstavniki.

Najpomembnejši sklepi sestanka z deležniki v kmetijstvu so:

  • Potrebno je izdelati temeljito študijo vplivov posledic, ki jih trenutni predlog evropske uredbe prinaša tako z ekonomskega kot tudi socialnega vidika in ne zgolj okoljskega.
  • Prehodno obdobje do leta 2030 je bistveno prekratko za prilagoditev kmetijstva na predlagano zmanjšano porabo fitofarmacevtskih sredstev, zato predlagamo, da se za ciljno leto določi leto 2040.
  • Razvoj in vpeljava alternativnih sredstev potekata bistveno prepočasi, kar je še dodaten razlog za podaljšanje ciljnega obdobja. Nove alternative morajo biti nujno cenovno dostopne končnim uporabnikom in tudi dovolj učinkovite za zatiranje bolezni in škodljivcev, ki so zaradi podnebnih sprememb prisotni v še večjem številu in bolj intenzivno.
  • Nujno potrebno je vlagati v razvoj in raziskave s področja tehnologije in alternativnih zaščitnih sredstev, ki morajo upoštevati lokalne specifike posameznega območja oziroma države. Raziskave in študije je potrebno usmeriti v lokalno specifično okolje, pri čemer je nujno potrebno raziskave izvajati tudi na območju manjših držav.

Predstavniki CLE so se sestali tudi s predstavniki MKGP, kjer so izpostavili vse ključne posledice, ki bi jih trenutni predlogi evropskih uredb in strategij prinesli slovenskemu in evropskemu kmetijstvu.


Predstavitve srečanja

1. Sustainable Use Regulation proposal – Ian Wheals, Syngenta Video 1

2.Elements impacting the availability of PPPs coming from the Chemical Strategy for Sustainability – Doerthe Grebel-Koehler, Bayer 

3. Post REFIT – Better implementation of Regulation 1107/2009 – Laurent Oger, CLE and Ian Wheals, Syngenta Video 2

4. Innovation driven – Laurent Oger, CLE


Medijska odmevnost na predlog evropske uredbe o trajnostni rabi pesticidov

  1. Namera Komisije za zmanjšanje rabe pesticidov dobra, a brez ustreznih orodij za kmete (23.06.2022)
  2. Ministrica Šinko: S pogajanji bo oblikovana Sloveniji bolj ustrezna uredba o rabi fitofarmacevtskih sredstev (19.7.2022)
  3. Pridelek jabolk bo za polovico manjši kot lani (27.8.2022)
  4. To je prehranski samomor (2.9.2022)
  5. Kakšne bodo posledice evropske uredbe o fitofarmacevtskih sredstvih za slovensko kmetijstvo? (9.9.2022)




Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.