Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Kick-off sestanek projekta PREMIERE

SPOROČILO ZA JAVNOST

EU-projekt PREMIERE: Kick-off sestanek projektnih partnerjev v Eberswalde, Nemčija

Med 27. in 29. marcem 2023 se je 25 partnerjev iz enajstih držav EU prvič srečalo na Univerzi uporabnih ved Eberswalde (HNEE) v Nemčiji na uvodnem srečanju projekta »PREMIERE – Priprava projektov z več akterji na soustvarjalni način« (ang. PREMIERE – preparing multi-actor projects in a co-creative way), ki ga financira EU v okviru programa Obzorje Evropa v višini 5 milijonov evrov za obdobje od januarja 2023 do decembra 2027.

Projekt PREMIERE podpira posameznike in organizacije, ki se zanimajo za sodelovanje v evropskih projektih, ki so osnovani in delujejo po pristopu z več akterji. Poleg tega se bodo v okviru projekta oblikovala tudi priporočila za oblikovalce politik in podporne organizacije. V projektih, ki so osnovani in delujejo po pristopu z več akterji se povežejo pravi ljudje iz znanosti in prakse ali druge osebe, ki lahko pomagajo pri uresničevanju cilja projekta. Upoštevajo se torej vse izkušnje in znanje, partnerji pa rezultate ustvarjajo skupaj in tako rešujejo dejanske izzive. Sodelovanje med vsemi temi različnimi partnerji pomaga tudi pri uporabi in prenosu rezultatov v prakso ter obširnem komuniciranju od samega začetka projekta.

Projekt PREMIERE je sam po sebi projekt z več akterji. Projektna skupina je sestavljena iz več akterjev, pri izvajanju projektnih aktivnosti uporablja participativne in soustvarjalne metode ter si prizadeva za enakopravno in učinkovito komuniciranje. Partnerji iz znanstvenih okolij prihajajo iz različnih disciplin in sodelujejo s predstavniki svetovalnih podjetij za razvoj podeželja, gospodarske zbornice oziroma regionalnih ministrstev. Pet partnerskih organizacij zastopa vzhodne države članice EU. Sodelovanje partnerskih organizacij iz držav z nizko stopnjo udeležbe v raziskovalnih in inovacijskih projektih EU je eno od osrednjih področij dela. Cilj projekta »PREMIERE« je prispevati h krepitvi sistema znanja in inovacij na področju kmetijstva in gozdarstva (AKIS – Agricultural Knowledge and Innovation Systems). Več informacij o sistemu AKIS najdete v poročilu »Preparing for future AKIS in Europe«, ki je na voljo tukaj.

Koordinator projekta je Univerza uporabnih ved Eberswalde (HNEE), pod vodstvom prof. dr. Anne Häring s katedre za preučevanje „Politik in trgov v agroživilskem sektorju“. Projekt PREMIERE je že tretji evropski projekt z več akterji, ki ga koordinirajo na HNEE. Pred tem so koordinirali projekt InnoForest in projekt LIAISON. Medtem ko se je slednji ukvarjal s celotnim procesom sodelovanja na področju inovacij, se projekt PREMIERE osredotoča na fazo pred odobrenim financiranjem projektnega dela, tj. na iskanju in povezovanju ustreznih partnerskih organizacij ter skupno pisanje predlogov za evropske oziroma nacionalne projekte, ki temeljijo na pristopu z več akterji. Več o projektih in pristopu z več akterji si lahko preberete v tej brošuri.

Če imate kakršna koli vprašanja, ne oklevajte in nas kontaktirajte.

 Kontakt za medije                             

Mag. Anita Jakuš                               

anita.jakus@gzs.si                             

01 5898 003 

                                      

 Strokovni kontakt

Dr. Vesna Miličić

vesna.milicic@gzs.si

01 5898 109

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.