Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: AKTUALNE NOVICE 15.-19.4.2024

Regijska konferenca podjetij Vzhodne kohezijske regije

Osrednja tema letošnje konference podjetij Vzhodne kohezijske regije je bila trajnostnost in inovacije. Skupaj z ministrstvi (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport) in regionalnimi gospodarskimi zbornicami ter regionalnimi razvojnimi agencijami so predstavili ključne izzive podjetij in regij na področju trajnostnega razvoja in inovativnosti. Izzivi agroživilskih podjetij so predvsem podnebne spremembe, geopolitična nihanja, spremembe dobavnih verig, cene energentov in surovin, minimalna plača in pomanjkanje delovne sile, produktivnost agroživilstva, koncentracija trgovine, potrošniški trendi in drugi. Izpostavili so tudi področje inovativnosti v podjetjih in kaj vse GZS – Zbornica kmetijskih in živilski podjetij počne na tem področju.

 

Spregovorili so o virih financiranja z različnih ministrstev ter ukrepih, ki jih slednja pripravljajo za podjetja. Pomembna vsebina je bila namenjena pripravi trajnostnih strategij in trajnostne preobrazbe v podjetij, zakaj so potrebne, kje so glavni izzivi in kako se jih lotiti. Udeleženci so se seznanili z vsebino in pomenom strategije trajnostne specializacije in izmenjali poglede ter delili izkušnje. Konferenca se je zaključila s predstavitvijo aktivnosti, ki jih za podjetja izvajajo regionalne gospodarske zbornice in regionalne razvojne agencije.

 

Tomislav Bujanović prevzel vodenje Združenja za mlinarstvo

Na skupščini Združenja za mlinarstvo so se zbrani seznanili s poročilom o delovanju združenja v letu 2023 in s planom dela za leto 2024. Razprava je tekla tudi o trajnostni preobrazbi gospodarstva ter skupni kmetijski politiki. Na skupščini so bile izvedene  volitve za novega predsednika združenja. Dosedanji predsednik Matic Majcenovič iz podjetja Mlinotest d.d. je predsedovanje predal kolegu Tomislavu Bujanoviču iz podjetja Žito d.o.o., kar so zbrani soglasno potrdili. Novemu predsedniku čestitamo in mu želimo veliko uspehov v novi vlogi.

 

Sestanek članov sektorskega odbora za vrtnine

Izhodišča za pripravo specifikacije za izbrano kakovost za zelenjavo in predelane izdelke iz zelenjave so bila osrednja tema razprave sestanka članov sektorskega odbora za vrtnine. Po uvodnem pozdravu predsednice in razpravi je sekretarka odbora članom predstavila analizo pridobljenih podatkov iz evidence pridelovalcev zelenjave in zelišč, ki se je vzpostavila lansko leto. V razpravi je bilo izpostavljeno, da je bil osnutek specifikacije pripravljen v letu 2018 in nekoliko dopolnjen v letu 2022. Strokovni odbor za zelenjadarstvo pri KGZS je postopek ustavil, saj se večina pridelovalcev zelenjave ni strinjala z vstopom v shemo »Izbrana kakovost«. Predsednica odbora je sklenila, da mora za nadaljevanje aktivnosti pridobiti strinjanje članov strokovnega odbora pri KGZS.

 

Pripravlja se nov Zakon o vinu

Priprava novega Zakona o vinu je bila osrednja tema sestanka razširjene delovne skupine, ki jo je oblikovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Člani so se seznanili z dosedanjim delom delovne skupine in začrtali usmeritve za delo v prihodnje. Delo bo potekalo po vsebinskih sklopih zakona, kjer se bodo oblikovali predlogi členov novega zakona. Ministrstvo pričakuje aktivno sodelovanje članov delovne skupine pri oblikovanju novega zakona.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.