Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Aktualne novice 3. 6. – 7. 6. 2024

23. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij

Osrednja tema 23. Vrha kmetijskih in živilskih podjetij je bila namenjena razvoju, trajnostnosti in uporabi novih tehnologij v podjetjih s ciljem zagotavljanja večje konkurenčnosti, inovativnosti, spodbujanja zelenega prehoda in digitalizacije. Gre za največji dogodek s področja agroživilstva v Sloveniji, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v Portorožu.

 

Udeležence so po uvodnem orisu panoge agroživilstva v Sloveniji, ki jo je predstavila dr. Tatjana Zagorc, direktorica zbornice, nagovorili mag. Janez Rebec, predsednik GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Tibor Šimonka, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

V nadaljevanju sta sledili dve strokovni predavanji. Dr. Jože P. Damijan je predstavil Strateške izzive slovenskih podjetij v mednarodnem okolju. Analizo panoge agroživilstva za leto 2023 pa je podal Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS. Strokovne vsebine je zaokrožila okrogla miza z naslovom »Kam nas pelje razvoj?«, na kateri so sogovorniki Simon Franko, BASF Adriatic, Danilo Kobal, Mlinotest d.d., Branko Ravnik, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, Marian Šefčovič, Radenska d.o.o. in Enver Šišić, Skupina Perutnina Ptuj govorili o aktivnostih na področju inovacij, uporabe novih tehnologij in trajnostne preobrazbe podjetij, kako jih povezati za večjo produktivnost in konkurenčnost podjetij v verigi preskrbe s hrano. Okroglo mizo je povezovala dr. Tjaša Redek, ki je v uvodu predstavila dejavnike konkurenčnosti in uspešnosti v času dvojnega prehoda.

 

Na Vrhu so bila podeljena tudi priznanja za »Odlično živilsko podjetje 2024«, ki jih GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pripravlja skupaj s časnikom Finance. Letošnji nagrajenci natečaja so:

·         v kategoriji mikro in malih podjetij  je to Zavod Dobrote Dolenjske,

·         v kategoriji srednjih in velikih podjetij  je to Perutnina Ptuj, d.o.o. ,

·         posebno priznanje Financ in Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS je prejelo podjetje Puklavec Family Wines.

 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

 

4. Senzorično ocenjevanje piva

V Žalcu je že četrtič zapored potekalo senzorično ocenjevanje piva. Strokovni senzorični panel, sestavljen iz članov Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Biotehniške fakultete ter strokovnjakov drugih organizacij, je skupaj ocenil 35 vzorcev piva različnih stilov iz 10 pivovarn. Podelitev nagrad za »Pivo odlične kakovosti« bo potekala jeseni 2024.


Tradicionalni slovenski zajtrk

Priprave na obeleževanje dneva slovenske hrane in izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka 2024 so bile osrednje vsebine sestanka medresorske delovne skupine za izvedbo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos bo slogan dogodka »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj najzajtrk«. Osrednji medijski dogodek – novinarsko konferenco bo organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Podjetja, ki proizvajate živila, ki so del tradicionalnega slovenskega zajtrka (maslo, mleko, kruh, med in sadje) in bi želela odpreti vrata svoje proizvodnje/predelave/muzeje brezplačno vzgojno-izobraževalnim zavodom za skupinske oglede, ste dobrodošla, da nam to sporočite na mail anita.jakus@gzs.si. Ministrstvo bo namreč pripravilo seznam kmetij, zadrug in podjetij, ki so pripravljena sodelovati z vzgojno-izobraževalnimi zavodi in jim ga posredovalo.

 

Sestanek vladne delovne skupine za javna naročila

Prvo srečanje vladne delovne skupine za javna naročila je bilo namenjeno predstavitvi namena njenega delovanja, ki je povezano z ureditvijo področja javnega naročanja za živila. Člani so se dogovorili za redna mesečna srečanja deležnikov skupine, kjer bodo skušali pripraviti izhodišča za digitalizacijo postopka javnega naročanja, vključiti vse obstoječe dobre prakse v Sloveniji in vse deležnike.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.