Ekipa EIT Food Hub Slovenija pri GZS-ZKŽP se je udeležila 62. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni.
Na razstavnem prostoru GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij smo udeležencem predstavljali aktualne aktivnosti EIT Food, pri čemer smo uporabili promocijske materiale za programe WeLeadFood, NPD Skills usposabljanja in EIT Jumpstarter. Poleg tiskanih gradiv smo priložnosti EIT Food Impact Funding Framework-a promovirali tudi ustno.
Med sejmom smo se udeležili številnih kratkih sestankov, mreženj in izmenjav dobrih praks. Na srečanjih smo predstavili EIT Food mrežo ter priložnosti, ki jih le-ta nudi podjetjem in organizacijam.
Za večjo prepoznavnost projekta smo poskrbeli z izstopajočo vizualno podobo razstavnega prostora. Celo naše študente, ki so nam pomagali na sejmu smo opremili z majicami EIT Food Hub Slovenija, kar je še dodatno sprožilo zanimanje in prepoznavnost projekta.
V okviru projekta EIT Food smo organizirali tudi Sadjarski posvet ter se s programom FoodEducators predstavili na Posvetu o javnem naročanju živil in izobraževanju o hrani.
Sadjarski posvet
Sadjarski posvet, ki je potekal v okviru projekta EIT Food, je osvetlil številne težave, s katerimi se soočajo sadjarji. To so pojavi novih bolezni in škodljivcev, posledice podnebnih sprememb, omejen nabor razpoložljivih FFS zaradi majhnosti trga in ukinjanje aktivnih snovi ter pomanjkanje ustreznih alternativnih metod zatiranja.
Posvet je zaključila okrogla miza z naslovom "Sadjarstvo brez škropiv: Misija (NE)mogoče?", ki je odprla razpravo o uporabi fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji in implementaciji strategije RIS3. Ta spodbuja regije in države članice, da opredelijo svoje edinstvene vrline, sredstva in konkurenčne prednosti ter spodbujajo rast, ki temelji na inovacijah.
Več o dogodku v sporočilu za javnost: sporočilo za medije - Sadjarski posvet 2024.pdf (gzs.si)
FoodEducators izobraževanje o hrani
Ekipa FoodEducators pri GZS-ZKŽP je na sejmu AGRA izvedla prvo izobraževanje o poučevanju o hrani v živo, ki je pritegnilo več kot 40 udeležencev.
Na dogodku je bil predstavljen projekt FoodEducators in širša mreža EIT Food ter učni načrti in gradiva, namenjena uporabi v osnovnih in srednjih šolah. Izjemno pozitivno je bilo videti in slišati, da so se učiteljem že med usposabljanjem začele iskriti ideje, kako bi lahko učne načrte vključili v svoje poučevanje – od biologije in gospodinjstva do tujih jezikov in matematike.
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.