Slavnostna podelitev odličnih pekovskih izdelkov
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je na Brdu pri Kranju podelila 240 izdelkom zlata priznanja za odličnost s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva. Posebno priznanje zvezde odlične kakovosti za ohranjanje vrhunske kakovosti pet let zapored je prejelo 79 izdelkov. Priznanja so bila podeljena v okviru senzoričnega ocenjevanja izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva, ki letos poteka že 25. leto zapored. V teh letih je bilo skupaj podeljenih 2.617 priznanj znak odlične kakovosti, največ v kategoriji kruha. Strokovni senzorični panel je letos ocenil rekordno število izdelkov skupaj 281.
Dogodek je potekal s sloganom Moč tradicije, prihodnost razvoja. Zbrane so nagovorili dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS in Ana Le Marechal Kolar, generalna direktorica Direktorata za hrano Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Sledil je pogovor na temo trendov na področju vodenja ter izzivov ohranjanja kondicije inoviranja za konkurenčnost na trgu v katerem so sodelovali dr. Matej Černe in Maša Košak z Ekonomske fakultete UL ter Anisa Faganelj, vodja upravljanja s človeškimi viri v podjetju Incom ter kadrovska managerka leta 2021.
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij nagrajencem za dobljena priznanja iskreno čestita.
Vse nagrajene izdelke predstavljamo v brošuri.
Združenje industrije pijač v prizadevanjih za vzpostavitev kavcijskega sistema
Združenje industrije pijač pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij je v sodelovanju s podjetjem Sensoneo organiziralo interaktivno predstavitev inovativne evolucije tradicionalnega kavcijskega sistema za ločeno zbiranje plastenk in pločevink pijač. Dogodek je združil raznolike deležnike, trgovce, proizvajalce pijač, predstavnike nevladnih organizacij in druge strokovnjake, ki so dobili neposreden vpogled v delovanje naprednega pametnega kavcijskega sistema. Sensoneo je vodilno globalno podjetje na področju ravnanja z odpadki, ki je vključeno v delovanje kavcijskega sistema v 8 državah.
Člani Združenja industrije pijač pri GZS so po predstavitvi nadaljevali s sestankom združenja, kjer so govorili o odzivih po predstavitvi SmartDSR in nadaljnjih korakih. Seznanili so se tudi z vsebino novih zakonov, ki jih je v javno obravnavo dalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predvsem z Zakonom o hrani in Zakonom o varni hrani. Govorili so tudi o vplivu in posledicah dviga DDV na sladke pijače na trgu in začeli s pripravami na skupščino združenja.
Odbor za varnost živil o novostih na področju zakonodaje
Seznanitev z aktualnimi novicami s področja onesnaževal v živilih, higiene, alergenov in materialov za stik z živili so bile osrednje vsebine seje Odbora za varnost živil pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij. Članom so bile predstavljene tudi zakonodajne spremembe s področja mikotoksinov (Uredba EU 2024/1022 in Uredba EU 2024/1038), spremembe mejnih vrednosti ostankov pesticidov (Uredba EU 2024/1077, Uredba EU 2024/2633, Uredba EU 2024/2640, Uredba EU 2024/2619), dopolnitev Uredbe EU 2023/915 z mejnimi vrednosti ostankov perklorata za fižol s stroki (Uredba 2024/1002), dopolnitev Uredbe EU 2073/2005 s spremenjenimi merili za varnost živil glede bakterije Listeria monocytogenes (Uredba EU 2024/2895), poročilo o zoonozah na ravni EU za leto 2023 ter zakonodajne spremembe s področja embalaže. Gre za prepoved uporabe bisfenola A ter bisfenolnih derivatov v materialih namenjenih za stik z živili (Uredba 2024/3190). Sodelujoči so v okviru razprave delili mnenja in izmenjali izzive, s katerimi se srečujejo v proizvodnji.
Nadaljevanje nacionalne promocije mleka in mlečnih izdelkov
Generična promocija in promocija shem Izbrana kakovost se bosta za sektor mleka nadaljevali tudi v 4. programskem obdobju, ki bo trajalo od 2026 do 2028. Sektorski odbor za mleko, ki ga zastopajo pridelovalci in predelovalci mleka, je sprejel sklep o nadaljevanju promocije in o nespremenjeni višini obveznega prispevka za promocijo, to je 0,5 eur/1000 l odkupljenega mleka.
Z varuhom na temo zelenjadarstva
Dvig tehnološke usposobljenosti za večjo konkurenčnost z vsebinami, kot so Izboljšanje tehnologij za dvig ekonomske učinkovitosti, kako vzpostaviti primerljivo okolje za uporabo najsodobnejših tehnologij pridelave (varstvo, prehrana, semena, …), zakonodaja, prenos praks iz tujine in vzpostavitev podporne infrastrukture za uvajanje in izvedbo namakanja so bile vsebine tokratnega srečanja deležnikov z Varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano.
Osrednje vsebine so se nanašale na organiziranost odkupa in prodaje zelenjave, pomenu zelenjave kot strateškega sektorja, dvigu konkurenčnosti pridelave, nujnosti vstopa v shemo izbrana kakovost Slovenija za zelenjavo in promocijo. Zaključki srečanja bodo zbrani v skupnem dokumentu, ki bo predan MKGP in bo služil kot osnova za pripravo strateškega dokumenta za razvoj zelenjadarstva v Sloveniji.
V razpravi so sodelovali predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Biotehniške fakultete UL in predstavniki podjetij, ki se ukvarjajo s pridelavo zelenjave.
Odprt je natečaj Odlično živilsko podjetje 2025
Časnik Finance v sodelovanju z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS ponovno odpira natečaj »Odlično živilsko podjetje«. Z njim krepimo pomen slovenske živilske industrije in podjetij ter jih predstavljamo širši javnosti, izbiramo primere dobre prakse ter jih postavljamo za zgled. Izbor poteka v kategorijah: mikro/malo podjetje, srednje/veliko podjetje in posebno priznanje.
Za dodatna pojasnila sta na voljo sodelavki Financ Jana Petkovšek Štakul, jana.petkovsek@finance.si in Maja Tanko, maja.tanko@finance.si.
Več o natečaju in prijavi na Finance - www.finance.si
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.