Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Aktualne novice 6.10. do 10.10.

Mladi inovatorji iz Evrope navdušili z domiselnimi inovativnimi živili
Zmagovalci tekmovanja Ecotrophelia Slovenija 2025, ekipa QuadVita z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, so s svojo energijo, domiselnostjo in izvirno predstavitvijo odlično zastopali Slovenijo na  tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki je potekalo na sejmu Anuga v Kölnu. Navdušili so z izdelkom QuadVita, liofilizirano gotovo jedjo z domačim okusom, ustvarjeno za aktiven življenjski slog. Na evropskem tekmovanju so se predstavile številne inovativne ideje mladih ekip iz vse Evrope.

Zlato je osvojila Belgija z izdelkom Cornella, prvim sladolednim kornetom za osebe z laktozno intoleranco, izdelanim iz stranskih produktov pivovarske industrije. Srebro je prejela Francija z izdelkom Encore MIEUX!, okusnimi ravioli iz neprodanega kruha, ki dokazujejo, da je lahko zmanjševanje odpadne hrane tudi gurmansko. Bron je šel v Španijo za izdelek NOJA, omako iz rožičevca, ki ponuja vključujočo, brezalergeno in trajnostno alternativo sojini omaki.

Eotrophelia je nacionalno in evropsko tekmovanje, ki spodbuja študente k razvoju inovativnih, trajnostnih in tržno zanimivih živilskih izdelkov. Povezuje mlade talente, izobraževalne ustanove in živilsko industrijo ter ustvarja prostor, kjer se rojevajo ideje za prihodnost hrane.

Ekipi QuadVita iskreno čestitamo za izjemen nastop. Ponosni smo, da tudi mladi slovenski talenti s svojimi idejami premikajo meje inovativnosti v živilstvu in s tem krepijo prisotnost Slovenije na evropskem trgu.

Vse izdelke, predstavljene na tekmovanju, si lahko ogledate tukaj. https://eu.ecotrophelia.org/2025-ecotrophelia-europe-finalists

Uspešno zaključen seminar Vsi vidiki embalaže za živila

Seminar, ki ga je organizirala Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS je bil vsebinsko razdeljen v tri sklope: materiali, ki prihajajo v stik z živili, trendi na področju embalaže in okoljski vidik. Predavatelji so predstavili prispevke na temo pregleda zakonodaje s področja plastičnih materialov, namenjenih za stik z živili, s poudarkom na reciklirano plastiko. Govorili so o metodah za določanje onesnaževal, ki v živila prehajajo preko embalaže, nano in mikroplastiki ter njunega pomena v živilstvu in vpliva na zdravje ljudi. Predstavljeni so bili trendi na področju oblikovanja embalaže, tudi s pomočjo umetne inteligence, novosti na področju odpadne embalaže in druge vsebine. 


Ukinjeno obvezno članstvo pravnih oseb v KGZS
V Uradnem listu RS št. 77 z dne, 7. oktobra 2025 je bil objavljen sprejeti Zakon  o spremembah in dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (ZKGZ-D) po katerem članstvo v zbornici ni več obvezno za pravne osebe. Pravne osebe, ki imajo ob uveljavitvi novele zakona status obveznega člana, bodo s 1. januarjem 2026 postale prostovoljni člani, če ne bodo do 30. novembra 2025 podale odstopne izjave. 

Članstvo v zbornici za fizične osebe ostaja obvezno, se pa je prag zvišal s 167 na 220 evrov katastrskega dohodka. Novela prinaša tudi spremembe pri odmeri zborničnega prispevka, pri čemer se med drugim najnižji prispevek zvišuje z 8,35 evra na 10 evrov, in jasnejše so določbe za prilagoditev sistema odmere prispevkov od leta 2026 naprej. Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Celoten zakon je objavljen na povezavi

Zamik poročanja o trajnostnosti začel veljati
V Uradnem listu RS št. 77 z dne, 7. oktobra 2025, je bil objavljen Zakon o spremembi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1N), s katerim se zamika začetek poročanja o trajnostnosti za drugi val zavezancev na leto 2027 in tretji val zavezancev na leto 2028. Velika podjetja bodo namesto od 2025 leta poročala od leta 2027 (izjema: subjekti javnega interesa z več kot 500 zaposlenimi, ki morajo poročati že za leto 2024). Srednje in manjše javne družbe, katerih vrednostni papirji se trgujejo na organiziranem trgu (izjema: mikro podjetja), bodo namesto od leta 2025 poročale od leta 2028.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.