Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Dan slovenske hrane

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij se je v lanskem letu s svojimi člani pridružila projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal po vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah. Projekt so podprla tri ministrstva, in sicer Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Ministrstvo za zdravje. Projektu pa so se ob strokovni podpori in sodelovanju Inštituta za varovanje zdravja RS, Kmetijske svetovalne službe Slovenije ter Zavoda RS za šolstvo, poleg ZKŽP pridružile tudi različne organizacije, in sicer KGZS, ČZS. Slovenskim pridelovalcem in predelovalcem živil je v šole in vrtce uspelo podariti 18.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 52.000 l mleka, 3.100 kg medu in 34.000 kg jabolk za tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci in učenci so tudi prejeli izobraževalno gradivo, kjer smo poudarili pomen zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomen in prednost lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomen kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in za širše okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil odlično sprejet tudi med splošno javnostjo, zato smo se vsi sodelujoči pri izvedbi projekta enotno odločili, da postane Tradicionalni slovenski zajtrk vsakoletni projekt, ki ga je potrebno nadgrajevati v smislu širjenja zavesti med prebivalci Slovenije o pomenu čebelarstva, kmetijstva in predvsem o pomenu lokalnih čebeljih pridelkov in lokalno pridelane hrane. Ministrstvo za kmetijstvo je v ta namen imenovalo delovno skupino, ki jo sestavljajo predstavniki zgoraj navedenih ministrstev in drugih inštitucij.

Zato smo skupaj s ČZS in KGZS na Urad predsednika vlade RS gospoda Janeza Janšo in na pristojna ministrstva poslali pobudo za razglasitev Dneva slovenske hrane. Veseli smo, da je bila pobuda pozitivno sprejeta tudi pri njih, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je od vsega začetka podpiralo ta predlog, pa je pripravilo v sodelovanju s pobudniki Dneva slovenske hrane tudi vladno gradivo, ki je bilo obravnavano na odboru vlade in sprejeto brez pripomb. Tako je vlada 11. oktobra sprejela pobudo, in tretji petek v novembru razglasila za DAN SLOVENSKE HRANE!

Želimo si da bi ta dan jedli vsi slovensko hrano, ne samo v šolah in vrtcih ampak tudi doma, predvsem pa da bi se tudi vodstvo naše države priključilo akciji in dajalo zgled ostalim prebivalcem Slovenije in ta dan uživalo samo hrano slovenskega izvora.

pripone/35509/2012-10_Dan_Slovenske_hrane_sklep_vlade.doc

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.