Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Aktualne novice 14.4. - 18.4.2025

Združenje industrije pijač o načrtih za prihodnost

Člani Združenja industrije pijač so se sestali na letni skupščini, kjer so predstavili glavne teme preteklega leta, kjer je bilo največ aktivnosti vezanih na kavcijski sistem za ločeno zbiranje embalaže pijač, Uredbo o embalaži in odpadni embalaži, Zaveze odgovornosti ter dvig davka na dodano vrednost na pijače z vsebnostjo sladkorja in sladil. V nadaljevanju so opredelili plan dela in glavne aktivnosti v letošnjem letu. Poleg omenjenih tem bo v ospredju tudi trajnostno ravnanje z vodo in s tem vezane dajatve za rabo vode v sektorju pijač. Dogovorili so se tudi o finančnem planu za leto 2025.

Sadjarji pozivajo k hitremu ukrepanju

Ponovni poziv pristojnim za pridobitev pomoči sadjarjem zaradi pozeb v letih 2023, 2024 in 2025, možnosti za pridobitev EU pomoči iz kmetijskega rezervnega sklada, informiranje medijev in potrebe glede FFS v sadjarstvu so bile osrednje teme tokratnega sestanka članov Združenja za sadjarstvo pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij. Dogovorili so se tudi, da seznanijo Upravo za varno hrano, varstvo rastlin in veterinarstvo glede problematike krvave uši na srednjih in poznih sortah jabolk in uporabi sredstev za zatiranje hroščev.

mag. Aleš Zavadlal novi predsednik Združenja proizvajalcev krmil

Biovarnost v povezavi s slinavko in parkljevko, uredba EUDR, kritična infrastruktura, vizija SKP po 2027, poročilo o delu 2024 in plan dela 2025 so bile glavne teme skupščine Združenja proizvajalcev krmil pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij. Člani združenja so izvolili mag. Aleša Zavadlala iz podjetja Jata Emona za novega predsednika za mandatno obdobje dveh let.

Člani so se seznanili z doseženimi rezultati v letu 2024, kjer je GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij uspela doseči enakopraven dostop do sredstev skupne kmetijske politike za vsa živilska podjetja, tudi tista na območju belih lis. Spremenjen je bil pravilnik o tržno informacijskem sistemu za žita, s čimer se zagotavlja bolj transparentno delovanje žitne verige in dosežen premik izvajanja deforestacijske uredbe EURD za leto dni.

Delovno srečanje Nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil

Predstavitev aktualnih novic in dogodkov evropskega združenja E3S (European Sensory Science Society), predstavitev rezultatov analize stanja senzoričnih raziskav v slovenskih raziskovalnih inštitucijah in podjetjih ter ogrodje in predlog terminološkega slovarja s področja senzorike so bile teme 3. delovnega srečanja članov Nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil SRIP HRANA. Srečanja so se udeležili predstavniki živilskih podjetij, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in raziskovalnih inštitucij. 


V letu 2025 bodo izvajali aktivnosti na področju biovarnosti (slinavka in parkljevka), sodelovali pri pripravi podzakonskih aktov Zakona o varni hrani in krmi, izvedli bodo izobraževanje za tehnologe, v pripravi pa je tudi objava Kodeksa dobre proizvodne prakse v proizvodnji krmil. Za jeseni načrtujejo strokovno ekskurzijo v Rotterdam, intenzivno delo na EURD uredbi ter programu One health. Seznanili so se tudi z dogajanjem v evropskem združenju FEFAC, kaj prinaša vizija EU za kmetijstvo in hrano in govorili o ameriških carinah ter njihovih posledicah. Članom so bili predstavljeni tudi aktualni podatki o proizvodnji krmil. 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.