Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Ecotrophelia Slovenija 2015 - Inovacija študentov odpira pot novi kategoriji živil

Ljubljana, Portorož, 3. junij 2015 – GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je na 15. Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij že 7. leto zapored razglasila zmagovalce tekmovanja ECOTROPHELIA Slovenija. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 6 ekip študentov, zmagovalec pa je postal okrepčilni beljakovinski lonček PROMI.

Glavni cilj tekmovanja ECOTROPHELIA s področja inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, predvsem pa timskega dela že v času študija. Povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo z akademsko sfero in raziskovalci. Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študenti možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski).

Nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP in predsednica komisije), Clemens Brugger (neodvisni zunanji strokovnjak), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Janja Leban (GZS-Služba za varstvo okolja), dr. Mateja Modic (Žito d.d.), dr. Blaža Nahtigal (MKGP) in mag. Simona Rataj (GZS-Tehnološki razvoj in inovativnost) je ocenila 6 izdelkov. O zmagovalcu je odločal suveren javni nastop in predstavitev projekta, struktura in vsebina pojasnjevalno-tehničnega dosjeja ter nenazadnje senzorične lastnosti izdelka.

Za letošnjo naj eko-inovacijo je bil razglašen izdelek pod imenom PROMI-okrepčilni beljakovinski lonček. Izdelek je namenjen vsem aktivnim posameznikom, ki si želijo kakovostnih obrokov, vendar nimajo časa za pripravo le-teh. Gre za priročen okrepčilni probiotični beljakovinski lonček, z dodanimi sirotkinimi proteini in ekstraktom ajde, slajen izključno z medom in podložen z ajdo. Izdelek zasleduje svetovni trend porasta trga prigrizkov in je odličen ter zdrav nadomestek številnim prigrizkom. Potrošniku ponuja bogato beljakovinsko in hranljivo malico, brez glutena in z možnostjo takojšnje uporabe, saj je embalaži priložena tudi lesena žlička.

Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom Power Bucky – brezglutenski piškoti z zelenim čajem, tretje mesto pa izdelek z imenom Perfect Pasta Pot – prehransko definiran obrok z instant polnozrnatimi testeninami.

Z izdelkom PROMI bo ekipa študentov v sestavi Eva Mravljak, Anja Pavlin, Manca Polovšak, Jan Turk in Maksima Čas, pod mentorstvom doc. dr. Aleša Kuharja z Biotehniške fakultete UL, zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA Europe, ki bo 4.-5. oktobra 2015 na EXPO v Milanu.

 

*** Dodatne informacije: dr. Petra Medved Djurašinović, 01 58 98 296, petra.medved@gzs.si

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.