Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: JUBILEJNA 10. ECOTROPHELIA SLOVENIJA IZŽAREVA INOVACIJSKI POTENCIAL MLADIH

JUBILEJNA 10. ECOTROPHELIA SLOVENIJA IZŽAREVA INOVACIJSKI POTENCIAL MLADIH

Ljubljana, 15. junij 2018 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je na 18. vrhu kmetijskih in živilskih podjetij razglasila zmagovalce jubilejne 10. Ecotrophelia Slovenija 2018. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 6 ekip študentov, zmagala pa je skupina, ki je razvila izdelek MOUSSE-HAVE – čokoladni mousse na osnovi odpadne vode čičerike (aquafaba) v dveh okusih. 

Glavni cilj tekmovanja Ecotrophelia Slovenija s področja inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, timskega dela, predvsem pa razvoja kadrov in kompetenc. Tekmovanje povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci. Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študentje možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski) že v času študija. Na ta način je projekt popolnoma skladen z akcijskim načrtom strateškega razvojnoinovacijskega partnerstva SRIP HRANA. 

Nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi mag. Anita Jakuš (Zadružna zveza Slovenije z.o.o.), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Gorazd Jenko (Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), Janja Leban (GZS-Služba za varstvo okolja), Dorijan Maršič (Univerzitetni inkubator Primorske d.o.o.), dr. Blaža Nahtigal (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), mag. Simona Rataj (GZSTehnološki razvoj in inovativnost) in dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP; predsednica ocenjevalne komisije) je ocenila 6 izdelkov. Nacionalna ocenjevalna komisija je naj ekoinovacijo opredelila na podlagi ocen javne predstavitve projekta, strukture in vsebine pojasnjevalno–tehničnega dosjeja ter nenazadnje na podlagi senzoričnih lastnosti izdelka. 

Za najboljšo eko-inovacijo je bil letos razglašen izdelek z imenom MOUSSE-HAVE, čokoladni mousse, narejen iz odpadne vode čičerike (aquafaba). Aquafaba predstavlja nadomestek jajčnega beljaka, zato je izdelek primeren tudi za vegane in ljudi, ki imajo alergije na jajčne beljakovine. Mousse je na voljo v dveh okusih: Mr. Mousse, ki poleg aquafabe in čokolade vsebuje še plast borovničeve omake z dodatkom fino mletih zemeljskih mandljev in Miss Mousse z malinino plastjo, kjer so zemeljski mandlji grobo mleti in vmešani v mousse. Uporabljene sestavine za proizvodnjo moussa so pridobljene od slovenskih podjetij. Embalaža izdelka je steklena, zato je primerna za recikliranje. 

Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom OLIVENAISE – namaz na osnovi oljčnega olja v dveh različicah – brez in pa z dodatkom česna in peteršilja; tretje mesto pa je zasedel izdelek z imenom ZLATI RŽENKO S SEMENI – kruh, ki vsebuje visoko vsebnost prehranskih vlaknin in kalija. Okus kruha je obogaten z zelnico, ki je bila do nedavnega obravnavana kot stranski in odpadni produkt zelja. Ecotrophelia Slovenija je ob svoji jubilejni izdaji potrdila svoj pravi namen – biti in ostati valilnica idej in mladega nadobudnega kadra. Ponovno jo je zaznamovala interdisciplinarnih ekip študentov slovenskih univerz, izvirnost pri oblikovanju imen blagovnih znamk, razvoj izdelkov v skladu z glavnimi trendi povpraševanja potrošnikov po hrani (zdravje, ekologija, poreklo, priročnost) ter timsko delo. Študenti so pri razvoju novih živilskih izdelkov razmišljali zelo inovativno, izhajali so namreč iz obstoječih procesov v živilstvu in dokazali, da razumejo pomen ponovne uporabe stranskih proizvodov, ki nastanejo pri predelavi in pridelavi hrane. Letos je ponovno izstopala podjetniška žilica in dodelanost nastopov pred strokovno in širšo javnostjo. 

Z izdelkom MOUSSE-HAVE bo ekipa študentov v sestavi Pia Čepič (vodja ekipe), Urška Hiter, Nino Marčetić in Katjuša Mežek, pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2018, ki bo potekalo oktobra v času sejma SIAL v Parizu. 

***
Dodatne informacije:
dr. Petra Medved Djurašinović, vodja projekta
01 58 98 296, petra.medved@gzs.si

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.