Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Slovenski sektor pekarstva se pridružuje projektu zaveza odgovornosti - do leta 2022 za 5 % manj dodane soli v slovenskem kruhu

 

Ljubljana, 16. oktober 2019 – Na današnji svetovni dan hrane je osem slovenskih podjetij iz sektorja pekarstva, ki strateško deluje v okviru GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, podpisalo listino »Zaveze odgovornosti«. S tem nadgrajujejo aktivnosti slovenske živilskopredelovalne industrije ter nadaljujejo aktivnosti sektorja brezalkoholnih pijač in mlečnopredelovalnega sektorja za zmanjševanje vsebnosti določenih hranil v svojih živilskih izdelkih. Na ta način tudi slovenski sektor pekarstva aktivno pristopa k doseganju strateških ciljev strategije Slovenije na področju prehranske politike. Slavnostni dogodek je potekal v prisotnosti državnega sekretarja dr. Jerneja Štromajerja (MIZŠ) in ministrov dr. Aleksandre Pivec (MKGP) ter Aleša Šabedra (MZ).

»Današnji svetovni dan hrane obeležujemo na poseben, še posebej slavnosten način. Sektor pekarstva je s samoiniciativnim pristopom k podpisu Zavez odgovornosti potrdil odgovoren odnos, ki ga slovenska živilskopredelovalna industrija izkazuje do potrošnika.  Priča smo složnosti in pripravljenosti pekarskega sektorja, da tako kot dva sektorja pred njim združi znanje, ideje in razvoj ter v skupnem sodelovanju podpre nadaljnji razvoj panoge v dobro svojih kupcev. Slovenski peki tako dokazujejo svojo inovativnost in pogum za ustvarjanje trendov. Zato vse pohvale osmim podjetjem, ki z današnjim dnem vstopajo v projekt Zaveza odgovornosti. Z današnjim korakom so namreč samo še potrdili, da slovensko je dobro.«, pravi direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc.

Osem podjetij podpisnikov (Don Don d.o.o., Hlebček d.o.o., Mercator IP d.o.o., Mlinopek d.d., Mlinotest d.d., Pekarna Pečjak d.o.o., Spar Slovenija d.o.o. in Žito d.o.o.) se je zavezalo, da bo do leta 2022 zmanjšalo vsebnost dodane soli v kruhu za 5 %. S tem namenom bo razvijalo, izboljševalo sestavo obstoječih izdelkov ter iskalo dodatne načine za zmanjševanje dodane soli v  kruhu. Poleg tega pa bodo podjetja po drugi strani širila ponudbo pekovskih izdelkov z večjo vsebnostjo polnozrnatih sestavin ter tako udejanjalo enega od ključnih strateških ciljev prehranske strategije Ministrstva za zdravje.

V okviru programa PREŽIVI, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano, pa projekt Zaveza odgovornosti prerašča že na celotno živilskopredelovalno industrijo. To se kaže tudi v številu novih živil izboljšane hranilne sestave (manj sladkorja, soli, maščob oz. več prehranskih vlaknin, vitaminov in/ali mineralov), ki jih na enem mestu združuje Katalog živil izboljšane sestave.

Več o projektu:

M:            zaveza.odgovornosti@gzs.si

W:            www.zaveza-odgovornosti.si

 FB:      www.facebook.com/ZavezaOdgovornosti

 ***

Dodatne informacije:

dr. Petra Medved Djurašinović (T: 01 58 98 296, E: petra.medved@gzs.si)


 

»Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.«

»Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.«

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.