Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Leto 2021 - Mednarodno leto sadja in zelenjave




Generalna skupščina Združenih narodov je po zahtevah konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za mednarodno leto sadja in zelenjave.

 Visoka predstavnic FAO, Maria Helena Semedo je povedala, da so Združeni narodi s poudarjanjem pomena sadja in zelenjave ter škode, ki jo naredi hrana, ki jo zavržemo, naredili odločen korak k promociji pravičnejšega, bolj zelenega in bolj učinkovitega prehranskega sistema.  Po priporočilih FAO in WHO naj bi odrasla oseba pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, kot tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil.

 

Leto 2021 bo zato v znamenju številnih promocijskih aktivnosti in ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja sadja in zelenjave v vsakodnevni prehrani, prehranski varnosti in prehranski samooskrbi ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030

 

 

Cilji Mednarodnega leta sadja in zelenjave 2021 so:

 

1. Ozaveščanje in usmerjanje pozornosti politike na prehrano in zdravstvene koristi uživanja sadja in zelenjave;

 

2. Spodbujanje uživanja raznolike, uravnotežene in zdrave prehrane in vpeljave življenjskega sloga z uživanjem sadja in zelenjave;

 

3. Zmanjšanje izgub in odpadkov v prehranskih sistemih sadja in zelenjave;

 

4. Promocija najboljših praks o:

- spodbujanju porabe in trajnostne pridelave sadja in zelenjave, s ciljem prispevati k trajnostnim prehranskim sistemom;

- izboljšanju trajnosti skladiščenja, prevoza, trgovine, predelave, preoblikovanja, prodaje na drobno, zmanjševanja odpadkov in recikliranja ter interakcije med temi procesi;

- vključevanje malih lastnikov, vključno z družinskimi kmetovalci, v lokalno, regionalno in globalno proizvodnjo, vrednostne / dobavne verige za trajnostno pridelavo in porabo sadja in zelenjave, pri čemer je potrebno upoštevati pomen sadja in zelenjave, vključno z avtohtonimi in domačimi sortami, za doseganje njihove prehranske varnosti, prehrane, preživetja in pravičnih dohodkov;

- krepitvi zmogljivosti vseh držav, zlasti držav v razvoju, za vpeljavo inovativnih pristopov in tehnologij v boju proti zavržkom sadja in zelenjave.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.