Letna skupščina Združenja za mlinarstvo Seznanitev z osebno izkaznico mlinarstva in pekarstva za preteklo leto, aktualnimi temami in zakonodajo je bilo v ospredju letne skupščine Združenja za mlinarstvo pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki je potekla v Mariboru. Člani so se seznanili s statistiko pridelave in odkupa žit, uvozom in izvozom žit, moke, kruha in pekovskih izdelkov v lanskem letu. Predstavljene so bile novosti na področju zakonodaje za žita, gre za mejne vrednosti niklja v živilih, novosti na področju varnosti živil, kjer se krepi označevanje alergenov. Nova je zakonodaja na področju geografskih označb, pogoji za označevanje živil »brez glutena«, označevanja encimov, ki vzdržijo toplotno obdelavo, odobren je koncentrat grahovih vlaknin kot aditiv in novo živilo vodna leča. Člani so razpravljali tudi o napovedanih carinah ZDA, Zakonu o kritični infrastrukturi, Zakonu o informacijski varnosti ter se seznanili z zamikom izvajanja uredb na področju trajnostnega poročanja in skrbnega pregleda podjetij glede trajnostnosti. Posebno pozornost so namenili Uredbi o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, kjer se določajo novi pogoji za oblikovanje industrijskih gasilskih enot. Govorili so tudi o izbrani kakovosti Slovenija za žita in certificiranju, novostih uredbe EURD (deforestacijske uredbe), promocijskih aktivnostih na sejmu AGRA, mednarodnem sodelovanju in standardih kakovosti GFSI ter o uredbi o embalaži in odpadni embalaži. Članom je bila predstavljena pobuda AIBI združenja o trajnostni pšenici v EU (Sustainable Wheat Initiative Europe), ki naj bi imela nižji ogljični odtis, uporabljala manj intenzivne agrotehnične ukrepe in imela večje donose. Člani so si ogledali tudi mlin in pekarno podjetja Žito v Mariboru.
Namakanje in oroševanje v kmetijstvu
Problematika pridobivanja dovoljenj in soglasij za postavitev namakalnih in oroševalnih sistemov v kmetijstvu, s poudarkom na sadjarstvu in poljedelstvu je bila tema sestanka s predstavnikom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in člani Združenja za sadjarstvo in Združenja kmetijskih podjetij. Najpogostejše težave nastajajo v usklajevanjih med različnimi deležniki pri sprejemanju državno prostorskih načrtov in neuspešnih dogovorih na občinski ravni glede različnih rab v prostoru (največkrat imajo druge rabe prednost pred kmetijstvom), dolgotrajnem pridobivanju soglasij in dovoljenj na ARSO, lastništvu kmetijskih zemljišč predvidenih za namakanje in projektantskih ovirah.
Člani so izpostavili problematiko višine omrežnin, kar predstavlja težavo v primeru, ko namakalni in oroševalni sistemi niso v uporabi. MKGP v zvezi s tem načrtuje sestanek z Agencijo za energijo. Letos septembra je predvidena objava novih javnih razpisov za namakanje, ki bodo odprti do marca naslednje leto oziroma do porabe sredstev. Problematika članov glede namakanja in oroševanja se bo obravnavala in reševala individualno s predstavniki MKGP in ostalimi deležniki.
Christian Weber novi predsednik Brewers of Europe V okviru skupščine Združenja evropskih pivovarjev (Brewer of Europe) je potekala predstavitev poročila o delu združenja v letu 2024 ter načrt dela združenja za leto 2025. Delo združenja bo tudi v prihodnje usmerjeno v tri ključna področja: odgovorno in zmerno uživanje alkohola, podporo gospodarstvu in trajnost. Na skupščini združenja, ki je potekala v Varšavi, je bil izvoljen tudi novi predsednik združenja Christian Weber, direktor pivovarne Karlsberg Brauerei KG Weber in aktualni predsednik Nemškega združenja pivovarjev.
Usklajevanje uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč Priprava celovitih predlogov in pobud za spremembo predloga Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč ter meril za organiziranje in opremljanje gasilskih enot je bila tema usklajevalnega sestanka panožnih združenj GZS.
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pripravila vrsto predlogov in pobud, ki gredo v smeri zmanjšanja potrebnega števila poklicnih in nepoklicnih gasilcev na posamezno izmeno, zmanjšanja števila točk glede na vrsto dejavnosti in oceno požarne ogroženosti stavbe oz. industrijskega okolja, zlasti za mlinarstvo, dopolnitev ukrepov, ki odvzemajo točke in še nekatere druge pobude.
Predlagali smo, da država razmisli o možnosti sofinanciranja oziroma subvencioniranja programov usposabljanja in izobraževanja zaposlenih za opravljanje nalog na področju požarne varnosti, zlasti v primerih, ko kadra na trgu ni mogoče zagotoviti ter proučitev možnosti finančne podpore tudi za vgradnjo sodobnih sistemov za odkrivanje in javljanje požara, s čimer bi se povečala raven požarne varnosti ter zmanjšala odvisnost od kadrovskih virov. Predlagali smo tudi umik zahteve za oblikovanje ekip za radiološko oz. kemijsko izvidovanje za gospodarske družbe, ki so uvrščene med obrate večjega tveganja za okolje na področju prehrane.
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.