Zapri

Stališča in komentarji


Poziv živilskim trgovcem: kdor lokalnemu dobavitelju jamo koplje, lahko sam vanjo pade

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob zadnjih informacijah, da trgovske družbe za določeno obdobje želijo celotno breme višjega davka na dodano vrednost prevaliti na dobavitelje in distributerje, opozarja trgovce, da s tem sami znižujejo kupno moč svojih kupcev.

Po naših informacijah so se pojavili resni pritiski trgovskih družb z živili, da bi breme višjega DDV za tri mesece prevalili na lokalne dobavitelje in distributerje. To bi po naših podatkih lahko pomenilo najmanj 4,5 milijona evrov izpad prihodka v živilski industriji. Posledično bi seveda tudi država ostala brez prihodka iz naslova višjega DDV.

Če bodo ob takšnem padcu bruto domačega proizvoda (BDP), kot smo mu priče v zadnjih mesecih, trgovske družbe za nekaj mesecev celotno breme višjega DDV res poskušale prevaliti tudi na lokalne dobavitelje in distributerje, je to po prepričanju GZS avtogol celo za trgovce.

To bi bil namreč nov udarec lokalnim dobaviteljem in distributerjem, kar bi posledično pomenilo grožnjo delovnim mestom in ekonomski pritisk na nižje plače. Pomembno bi se znižala tudi kupna moč v trgovinah. Zato takšna obravnava lokalnih dobaviteljev po našem prepričanju ni v interesu trgovskih družb.

GZS zato poziva trgovske družbe, naj najdejo druge vzvode za čim večje nevtraliziranje učinka višjega DDV na njihovo poslovanje in s tem preprečijo vnovičen padec kupne moči, ki bi škodil tudi trgovcem samim. Lokalni dobavitelji in distributerji si zaslužijo drugačno obravnavo kot drugi dobavitelji. Ne zaradi lokalnih dobaviteljev in distributerjev, temveč zaradi interesa trgovcev samih.

Fotogalerija