Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Smo pred plazom novih plačnih zahtev?

Vladni urad kar za petino bolj optimističen od mednarodnih inštitucij.

Brexit: Funt je najbrž že dosegel dno

Ponovna uvedba carin na uvoženo blago, necarinske ovire, zapletena pravila in postopki, ki bodo povzročali dodatne stroške, … je le nekaj nevarnosti, s katerimi se bodo lahko soočala evropska podjetja pri poslovanju z Otokom po izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in severne Irske (v nadaljevanju Združeno kraljestvo) iz EU.

IMF: nadpovprečne rasti se v Sloveniji zaključujejo

Demografija in počasna rast celotne produktivnosti naj bi omejili našo prihodnjo rast med 1,75 in 2 %. To je le eden od podatkov, ki resno opozarjajo na nujnost hitrejše izvedbe reform tudi po mnenju Analitike GZS.

Začetek delovanja koalicije digitalna.si

V petek so se prvič pri ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju zbrali podpisniki izjave o vzpostavitvi koalicije – digitalna.si.

Učinek skupne nabave medicinske opreme: 30 % cene

Med uresničenimi predlogi Vlade RS je v zadnjem poročilu tudi skupno javno naročanje zdravil, medicinskih pripomočkov in opreme.

Delovna reforma prinaša dodatne obremenitve za delodajalce

Ljubljana, 27. 3. 2017 – Mini delovna reforma ne prinaša težko pričakovanih sprememb v smeri večje prožnosti na trgu dela, temveč le še dodatno zaostruje pogoje pri zaposlovanju in odpuščanju, so bili na današnji novinarski konferenci soglasni predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Predlagane spremembe treh zakonov (Zakon o delovnih razmerjih, Zakon o inšpekciji dela in Zakon o urejanju trga dela) ne zasledujejo ciljev dokumenta »Za dostojno delo«, zato jih ne podpiramo in zahtevamo umik celotnega paketa predlogov zakonov.

Prestavljena Investicijska konferenca in Vrh

Vrh podjetij v tuji lasti in Investicijska konferenca bosta 30. maja in ne 3. aprila.

50 % vrnjene premije za člane ZRS

Člani ZRS so spet dosegli letni prihranek pri zavarovanju poklicne odgovornosti (v povprečju okoli 50 % vrnjene letne premije).

Nove dajatve na elektriko ne bo

GZS pozdravlja odločitev, da prispevka za prednostno dispečiranje zaenkrat ne bo.

Kako bi različni scenariji razvoja EU vplivali na slovensko gospodarstvo?

Mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS: »Slovensko gospodarstvo je neodtujljivo vezano na evropsko. Ker je v tem trenutku iluzorno pričakovati poglabljanje sodelovanja, bi v primeru interesa večjih članic o več sodelovanja (scenarij 3) Slovenija morala biti del te iniciative.«