Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Britanskim bankam se je zgodilo ljudstvo

Britanskim bankam se je zgodilo ljudstvo

Slovenija bo utrpela udarec predvsem zaradi nekoliko manjše rasti povpraševanja na glavnih izvoznih trgih, saj naj bi se poslovni optimizem v Evropi zmanjšal. Tudi manjša kupna moč britanskih turistov naj bi znižala turistični izkupiček za okoli 20 mio evrov.

Arhiv: Britanski »REMAIN«* 4-krat verjetnejši

Arhiv: Britanski »REMAIN«* 4-krat verjetnejši

Tik pred izidom referenduma o članstvu VB v EU pošiljamo podrobnejši analitični komentar o ključnih možnih posledicah.

Začasen umik ratifikacije »unitarnega patenta«

GZS je dosegla začasen umik Zakona o ratifikaciji Sporazuma o enotnem sodišču za patente, s katerim bi Slovenije pristopila k sistemu enotnega evropskega patenta, t.i. unitarni patent.

Na Gorenjskem več kadrov za gospodarstvo

Območna zbornica Gorenjska (OZG) je podprla predlog ŠC Škofja Loka, da bi za šolsko leto 2016 /17 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport odprlo tri dodatne oddelke, in sicer za programe mizar, orodjar in strojni tehnik.

Trije ključni ukrepi MSP za Cerarjevo vlado

Na Vrhu malega gospodarstva so predstavniki podjetnikov, malih in srednjih podjetij izglasovali tri ključne predloge za vlado dr. Mira Cerarja.

Najhujše posledice bi lahko doletele podjetja

Najhujše posledice bi lahko doletele podjetja

Gradbeni zakon bi moral s pomocjo jasno dolocenih pravil igre pri gradnji ter vloge udeležencev v njej ustvarjati pogoje za razvoj gradbeništva in ustvarjanja delovnih mest.

Visoke koncesnine podijo podjetja v tujino

Visoke koncesnine podijo podjetja v tujino

Zaradi visokih koncesnin se znižuje konkurencnost proizvajalcem pijac, zelenjave ter naravnim zdravilišcem. Še zlasti, ker okoliški konkurenti koncesnin praviloma niso deležni.

Zakaj imata Krugman in Picasso prav?

Zakaj imata Krugman in Picasso prav?

»Zakaj imata Krugman in Picasso prav?«

Komentar GZS: Podjetja so že plačala za davčno prestrukturiranje

Da ne bi pozabili: podjetja so v zadnjem letu in pol iz naslova dodatnih obremenitev nekaterih oblik dela v javne blagajne prispevala dodatnih 150 milijonov evrov. Nikdar pa ni bila izpolnjena zahteva, da se ob tem plače iz rednega delovnega razmerja razbremenijo. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS: »Tudi v koalicijski pogodbi je zapisano, da bo izpeljana davčna reforma – verjetno po temeljitem razmisleku, da so resne davčne spremembe potrebne. Sedaj pa ponujajo kar nekaj; nočejo pa poseči v previsoko javni porabo.«

Vladi dajejo cas do jeseni

Skupina poslancev je v obravnavo v Državni zbor RS poslala predlog priporocil vladi o nujnih sistemskih in strukturnih ukrepih za nov razvojni zagon gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest. Odbor za gospodarstvo bo o tem razpravljal konec junija, celoten Državni zbor pa na redni julijski seji.