Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Opredelitev do pobud iz Manifesta industrijske politike, ki so bile sprejete na 10. Vrhu slovenskega gospodarstva

Na četrtkovi seji se je vlada opredelila do predlogov gospodarstva iz Manifesta industrijske politike. GSZ se bo na stališča vlade odzvala v naslednjih dneh.

GZS o manifestu s številnimi ministri

Gospodarska zbornica Slovenije se je na temo opredelitve do Manifesta industrijske politike v zadnjih dneh sestala z ministri Alenko Smerkolj, Anjo Kopač Mrak, Borisom Koprivnikarjem, Zdravkom Počivalškom, Maja Makovec Brenčič, te teme pa smo se dotaknili tudi na srečanju z ministrom Petrom Gašperšičem.

Manifest čaka na opredelitev Vlade RS

Konec januarja poteče rok, ki so ga trije odbori Državnega zbora RS postavili ministrstvom za opredelitev do 25 predlogov ukrepov iz Manifesta industrijske politike. O njem so udeleženci razpravljali oktobra lani na Vrhu slovenskega gospodarstva, ko smo Manifest industrijske politike tudi objavili. V naslednjih dneh in tednih se bodo predstavniki GZS sešli na to temo tudi s poslanskimi skupinami in predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ne samo krožno, ampak konkurenčno krožno gospodarstvo

Prek 70 udeležencev je petek na 2. strateški konferenci Slovenija 5.0 razpravljalo o financiranju industrijskih projektov z evropskimi sredstvi, digitalizaciji industrije, pa tudi pametni specializaciji. Dogodek je organizirala GZS v sodelovanju z informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je poudaril, da industrija sicer res pomeni le dobrih 20 odstotkov BDP, vendar »daje kruh več kot polovici slovenskih storitev.

Cilj 2016: vsaj 10 ukrepov iz Manifesta industrijske politike

Danes bo izvršilni odbor strateške skupine Slovenija 5.0 obravnaval akcijski plan za uresničevanje ukrepov iz Manifesta industrijske politike. Cilj je uresničiti vsaj 10 ukrepov iz tega dokumenta s poudarkom na 12 ukrepih, ki so bili kot prednostni izbrani na Vrhu slovenskega gospodarstva oktobra na Brdu pri Kranju. Med posrednimi cilji akcijskega plana so intenzivno komuniciranje z oblastjo pri kreiranju ukrepov, ozaveščanje javnosti o pomenu industrijskega preporoda, sklepanje zavezništev z drugimi družbenimi skupinami, aktivna udeležba čim več posameznikov v projektih Slovenije 5.0.

Arhiv: 12 prioritetnih ukrepov za Vlado RS

Na Vrhu slovenskega gospodarstva so predstavniki podjetij v diskusiji s predstavniki vlade določili 12 prioritetnih ukrepov iz Manifesta industrijske politike. Ti so na področju industrije prihodnosti (industrijske politike): štipendijska politika, izobraževanje kadrov skladno s potrebami delodajalcev, prenos znanja iz akademske sfere v gospodarstvo, digitalizacija industrije, pametno usmerjanje razvojnih sredstev, okrepljena vloga slovenske diplomacije in okrepitev ponudbe SID banke.

Arhiv: Cerar na Vrhu o Manifestu industrijske politike

Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar se bo že danes na jubilejnem 10. Vrhu slovenskega gospodarstva odzval Manifest industrijske politike, ki smo ga objavili v četrtek. Danes na Brdu pri Kranju lahko na prireditvi pričakujemo več kot 400 gostov.

Arhiv: Manifest industrijske politike v sklepni fazi

Vrh slovenskega gospodarstva, ki bo 20. oktobra ob 15. uri na Brdu pri Kranju, bo posvečen industrijskemu preporodu. Po plenarnem delu bodo udeleženci na vsebinskem delu razprave na treh omizjih iskali prioritetne predloge Vladi RS. Ta področja so industrijski razvoj, davčno prestrukturiranje in odprava birokratskih ovir. Vljudno vabljeni.

Arhiv: Manifest industrijske politike v sklepni fazi

Na GZS smo do konca avgusta prejeli številne predloge za Manifest industrijske politike. O njem bodo 15. septembra razpravljali člani izvršilnega odbora strateške skupine Slovenija 5.0, ki deluje v okviru GZS. Kot je znano, bo GZS dokument objavila na letošnjem Vrhu slovenskega gospodarstva, ki bo 20. oktobra na Brdu pri Kranju.

Arhiv: Zbiramo vaše predloge za Manifest industrijske politike

Po ustanovitvi strateške skupine Slovenija 5.0 že zbiramo predloge za Manifest industrijske politike. GZS ga bo objavila na Vrhu slovenskega gospodarstva 20. oktobra 2015 na Brdu pri Kranju. Strateška skupina Slovenija 5.0 je bila ustanovljena 15. julija.