Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Nad še visoko slovensko rastjo se že zbirajo oblaki

Visoka gospodarska rast v zadnjem četrtletju (3,3 %) bo verjetno težko ponovljiva. Prebujena zasebna poraba, toda na obzorju nevarnosti za izvoznike.

Že 1.150 dni čakamo na razbremenitev plač

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ugotavljamo, da zniževanju stroška dela delovnega razmerja tudi v letošnjem letu slabo kaže! Prav nasprotno, delodajalci bomo plačali 9,4 mio evrov več prispevkov za zdravstveno varstvo in 17 mio evrov več prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Kdaj bo vlada končno razbremenila plače redno zaposlenih?

Zakaj nove ovire, zlasti malim podjetjem?

Predlog novega zakona, ki ureja napotitev delavcev, bo po novem prinesel dodatne ovire pri poslovanju slovenskih podjetij, še posebej mikro, malih in srednjih podjetij. Kaj prinaša novi zakon? Slovenska podjetja, ki so naročniki, naj bi bila odgovorna za napake tujih podjetij, ki kot izvajalci za njih opravljajo dela. Pri tem ni jasno, ali bodo enakih pravic deležni slovenski delavci na delu v tujini. S tem bomo ponovno slovenskim podjetjem naložili bistveno večje breme, kot pa je smiselno. Medtem pa še vedno ne vemo niti to, kako bodo to področje uredile druge države članice EU. Spet hitimo tam, kjer bi bilo bolje počakati.

ZA več investicij v Sloveniji

Priprava predlogov strateške skupine predstavnikov podjetij v tuji lasti je v sklepni fazi.

Globalna tveganja poslabšujejo napovedi

Globalna tveganja poslabšujejo napovedi - Najnovejše gospodarske napovedi OECD za svet in evroobmočje so zaradi šibkejšega povpraševanje in okrepljenih globalnih tveganj bistveno nižje od jesenskih. Posredno bo posledice občutilo tudi slovensko gospodarstvo.

Regionalni razvoj: Ne ignorirajte gospodarstva!

Koliko časa bodo pristojni še zavračali vključitev regionalnih zbornic v regionalno razvojno mrežo?

Multipraktik v gradbeništvu ni sprejemljiv

»Ne spreminjajte, kar je dobro. Kar je slabo, spremenimo skupaj«, je sporočilo razširjene seje Strateškega sveta za politiko graditve in urejanja prostora pri GZS. Gospodarstvo ni zadovoljno z rešitvami, ki jih pripravlja Ministrstvo za okolje in prostor za izboljšanje investicijskega okolja.

STOP slabim praksam upravljanja državnih družb

Vsak slovenski davkoplačevalec je bil v obdobju 2007-2013 zaradi slabega upravljanja državnega premoženja že oškodovan za 6.600 evrov. Reprize si ne moramo privoščiti.

50-odstotni bonus za člane ZRS

Zbornica računovodskih servisov (ZRS) je uspela skupaj z dvema slovenskima zavarovalnicama pripraviti zavarovalni program poklicne odgovornosti, ki je boljši kot obstoječi zavarovalni produkti na slovenskem zavarovalnem trgu.

Manifest industrijske politike: nov rok za vlado

Vlada se bo do Manifesta industrijske politike opredelila do konca februarja.