Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Proračunski presežek že v 2018, pomanjkanje kadrov izziv

Osnutek proračuna za leto 2018 je dobro pripravljen: namesto 305 mio EUR primanjkljaja, kot je bilo prej predvideno, naj bi imeli celo presežek v višini 50 mio EUR. Po drugi strani naj bi za maso plač v sektorju država namenili 3 % več kot je bilo predvideno. S tem se sicer nekoliko slabša struktura izdatkov, kar ne obeta zadostnih razvojnih sredstev. Zato priporočamo Vladi, da poskuša najti več sredstev v proračunu za razvojne namene.

Nastavki Razvojnega partnerstva treh generacij

Gospodarska zbornica Slovenije skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, sindikatom Pergam – konfederacijo sindikatov Slovenije, Obrtno zbornico Slovenije in Združenjem delodajalcev Slovenije pospešeno pripravlja nastavke za Razvojno partnerstvo treh generacij 2018-25.

Nov korak k boljši oskrbi z elektriko

Na severnem Primorskem je bila izvedena razbremenitev razdelilne transformacijske postaje (RTP) Kobarid, da se je napajanje vasi med Tolminom in Kobaridom v celoti preneslo na RTP Tolmin.

Ne raste samo BDP, ampak rastejo tudi plače

Gospodarska zbornica Slovenije ugotavlja, da so plače že lani rasle, rastejo pa tudi letos, in to ne le nominalno, temveč tudi realno.

Država ukinja možnost, da državljan opravi več postopkov na enem mestu in ne ščiti državljanov pred prevarami z manipulacijo kilometrskih števcev

Sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili, ki deluje v okviru GZS-Podjetniško trgovske zbornice, z zaskrbljenostjo ugotavlja, da država neutemeljeno ukinja registracijske organizacije in ni pripravljena sprejeti učinkovitih, sorazmernih, odvračilnih nediskriminatornih ukrepov, da bi preprečila manipulacije števcev v vozilih. Z neustrezno ureditvijo področja bo državljanom povzročila dodatne poti in nanje prenesla breme goljufov, ki se okoriščajo z manipulacijo kilometrskih števcev v vozilih.

Priprave na Vrh slovenskega gospodarstva so se začele

Strokovne službe GZS so v zadnjih dneh pripravile iztočnice za vsebinske predloge na letošnjem Vrhu slovenskega gospodarstva (VSG), ki bo 22. novembra.

GZS zaslužen za večino pogodb o vajeništvu

Z intenzivnim informiranjem (komuniciranje je bilo oteženo zaradi nedostopnosti osebnih podatkov učencev) smo uspeli povezati zainteresirane delodajalce s starši in otroki.