Zapri

Stališča in komentarji


Komentar: Davčne blagajne s figo v žepu

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ostro zavrača uvedbo davčnih blagajn na način, kot se je danes odločila Vlada RS, ker s tem povzroča dodatno izčrpavanje gospodarstva. Koga ščitijo Socialni demokrati in celotna vlada: delavstvo, mlade in brezposelne ali nedotakljivi javni sektor? 

Kot je znano, na GZS že dlje časa podpiramo uvedbo sodobnih davčnih blagajn, ki omogočajo povezavo med Finančno upravo RS in poslovnimi blagajnami v realnem času. Vendar smo vedno zahtevali in zatrjevali, da je treba obenem z uvedbo davčnih blagajn znižati davčne stopnje. Le tako boj proti sivi ekonomiji opravičuje cilj, to pa je kaznovanje davčnih goljufov in razbremenitev poštenih davkoplačevalcev iz gospodarstva.

Minister v aktualni in bivši vladi ter predsedujoči Socialnih demokratov Dejan Židan se je skoraj dve leti z vsemi štirimi upiral uvedbi takšnih blagajn. Zdaj, ko je izčrpal vse druge možnosti, da bi napolnil javne blagajne, pa jih uvaja, očitno zgolj z enim namenom - polnjenja javnih blagajn. Ker ne bo hkrati nižjih davčnih stopenj, kar so ob uvedbi davčnih blagajn storili na Hrvaškem, gre za novo vladno izčrpavanje gospodarstva, tokrat pod krinko boja za pravno državo.

GZS zagovarja uvedbo sodobnih davčnih blagajn, vendar tako, da se bo hkrati z izkupičkom razbremenilo poštene gospodarske subjekte, ne pa polnilo proračun za potrebe tistih, ki jih minister Dejan Židan očitno zastopa v vladi, tudi na račun dodatnega obremenjevanja delavcev v gospodarstvu.

Dejstva so namreč jasna. Socialni demokrati, ne samo z bojem proti sivi ekonomiji, ampak tudi s trmastim in nesmiselnim vztrajanjem pri trošarinah na sladkor v pijačah ter z nenehnim obremenjevanjem premalo obremenjenih oblik dela (študentskega dela, pogodbenega in honorarnega delo), a hkrati brez obljubljenega razbremenjevanja rednih delovnih razmerij, dodatno in načrtno obremenjujejo vse zaposlene v gospodarstvu. Vse v zaščito dodatnim prilivom za delovanje javnega sektorja.

Ker je po dejanjih in besedah jasno, da se Dejan Židan in ministri iz njegove stranke vztrajno upirajo vsaki davčni reformi in reformi javnega sektorja v prid razbremenitvi gospodarstva, je jasno, da so zaščitnik interesov javnega sektorja - tudi na škodo delavstva, ki bi jih Socialni demokrati po svojem zgodovinskem poslanstvu morali najbolj ščititi.

To se je najbolj nazorno pokazalo v zadnjih tednih. Medtem ko številnim podjetjem in njihovim zaposlenim zaradi napovedanih novih obremenitev grozijo odpuščanja, selitve proizvodnje in celo likvidacije podjetij, se Socialnih demokratov prav nič ne sliši, kaj šele da bi dvignili glas v bran delovnim mestom in delavcem. Še več, z aktivnim sodelovanjem pri izčrpavanju gospodarstva jih dodatno ogrožajo.

Žal SD v vladi Mira Cerarja niso edini koalicijski partnerji, ki sledijo cilju dodatnega obremenjevanja gospodarstva. S svojimi ukrepi gospodarstvo in delovna mesta dodatno željo obremeniti tudi na drugih ministrstvih. Pri napovedanih višjih dajatvah za energetsko intenzivno industrijo so denimo soudeleženi ministrstvo za finance, ministrstvo za infrastrukturo in ministrstvo za okolje in prostor. Vsi z ministri, ki niso iz kvote SD.

 

Okvir:

Kako vse je Dejan Židan opisoval domnevne davčne blagajne, ki to sploh niso: virtualne, lažje, kanadske ...

"Vlada se je odločila obdržati sedanji sistem, kanadski model davčnih blagajn: to pomeni, da morajo biti registrske blagajne opremljene z računalniškimi programi za izdajanje in hranjenje računov, ki onemogočajo naknadno popravljanje podatkov."

O zadržanju stare rešitve, ki sploh niso davčne blagajne.

5.12.2013

"Prvega julija smo uvedli virtualne davčne blagajne."

O uvedbi ukrepa obvezne uporabe računalniškega programa ali elektronske naprave, ki naj ne bi omogočal brisanja, popravljanja ali kakršnegakoli spreminjanja izvornega računa, kar sploh ni davčna blagajna.

12.9.2013

"Ker smo 1. julija vpeljali lažje davčne blagajne, je vlada želela počakati z odločitvijo tri mesece, da vidimo, kakšni so učinki te oblike blagajn."

Opravičevanje, ker niso bilo uvedene prave davčne blagajne, s povezavo med sistemom Dursa in poslovnimi blagajnami v realnem času.

19.9.2013

"Imamo resen namen, da danes na vladnem odboru za gospodarstvo potrdimo nekatere nove ukrepe, med drugim tudi jasno določen datum, od kdaj bodo za vse veljale davčne blagajne. Predvideva se neposreden prenos podatkov v smislu ne le njihovega skladiščenja za namen inšpekcijskega nadzora, ampak posebnih lovilnih programov, ki bi omogočili, da se v realnem času ugotovi, če kje prihaja do poskusov prikrivanja plačevanja davščin."

Napoved uvedbe sodobnih davčnih blagajn, 2.12.2014

Fotogalerija