Zapri

Stališča in komentarji


GZS proti neetičnemu poslovanju

 »Na GZS najostreje zavračamo neetično poslovanje, hkrati pa od državnih organov pričakujemo zagotovitev delovanja pravne države,« pravi generalni direktor GZS Samo Hribar Milič.  

Ob zadnjih informacijah v medijih, vezanih na izkoriščanje delavcev s strani podjetja Marof Trade, ter s tem povezano polemiko na seji parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) jasno izpostavljamo, da nas je ob ravnanju takih delodajalcev ne le sram, temveč smo tudi jezni in zaskrbljeni.

Sram nas je, ker obstajajo delodajalci, ki ne le kršijo zakone in kolektivne pogodbe, temveč tudi pravila etičnega ravnanja, pri tem pa brez kakršnihkoli moralnih zadržkov izkoriščajo delavce.

Jezni pa smo tudi na državo in pristojne institucije, ki jih drago plačujemo, financiramo s previsokimi davki, pa naredijo premalo. Pogosto jamrajo in ob takšnih dogodkih krivdo pripisujejo tudi nedolžnim, kot je bil včeraj primer v Državnem zboru RS.

Zaskrbljeni smo, ker se kot nemoč pravne države pojavi stigmatizacija vsega gospodarstva. V Sloveniji 3 odstotke podjetij ne odvaja prispevkov, politiki pa ustvarjajo vtis, kot da večina ne plačuje prispevkov.

Res je, da obstajajo podjetja, ki kršijo zakonodajo in etične norme, a se ob tem neupravičeno kriminalizira večino gospodarstva. Nikakor ne želimo in nočemo kakorkoli banalizirati spornih početij. Obsojamo jih in zahtevamo ukrepanje organov pregona. Vendar je hkrati dejstvo, da večji del gospodarstva deluje poslovno korektno in družbeno odgovorno, v skladu z zakonodajo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je tudi letos nagradila 7 menedžerjev in menedžerk z Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Med kriteriji, na podlagi katerih so bili izbrani, je tudi družbena odgovornost. Ne le spoštovanje zakonov, kolektivnih pogodb, tudi in predvsem odgovorno ravnanje z okoljem; zlasti skrb za zdravje in varnost ter zadovoljstvo zaposlenih na koncu pripelje do uspeha, do odličnosti. 

Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS: »Na GZS najostreje zavračamo neetično poslovanje, hkrati pa od državnih organov pričakujemo, da bodo 

zagotovili delovanje zakonov in pogodb ter s tem preprečili veliko moralno in družbeno škodo, ki nastaja z brezpravjem v naši državi.«

Fotogalerija