Zapri

Stališča in komentarji


V PRIČAKOVANJU NOVIH UKREPOV ECB

Svet guvernerjev ECB bi na jutrišnjem zasedanju (25. julij) lahko nakazal na še daljše obdobje nizkih obrestnih mer, tudi z namenom znižanja neprijetnih presenečenj v povezavi s trgovinskimi vojnami, brexitom brez dogovora in nizkim vodostajem reke Ren.

FED nakaže smer, ECB sledi

Poleg nizke inflacije v območju evra (1,3 % v juniju 2019 oziroma 1,1 % brez upoštevanja cen energentov, hrane, pijač in tobaka) je pomemben signal podala že ameriška centralna banka FED s spremembo v nakazani monetarni politiki. Ta poleg nizke inflacije v ZDA opaža upočasnjevanja v industrijski proizvodnji ter zmerno rast plač, ki bi glede na zgodovinsko nizko brezposelnost (pod 4 %) morala biti višja. V drugem četrtletju 2019 se je srednja plača v ZDA povečala za 3,7 % glede na isto obdobje lani, kar ob 1,8-odstotni inflaciji v ZDA pomeni realno rast v višini 1,9 %. Zaradi nakaznih sprememb ob zadnjem zasedanju FOMC (Federal Open Market Committee), ki določa monetarne ukrepe v ZDA, so tržni udeleženci že ustvarili pričakovanja, da bo FED v naslednjem obdobju zniževal obrestno mero.

Zaveze o nizkih obrestnih merah spodbujajo izvozno konkurenčnost

V kolikor ECB ne bo sledil FED-u, bi lahko evro pridobil proti dolarju, kar bi lahko ošibilo izvozno konkurenčnost evropskega gospodarstva. Prevelik padec evra proti dolarju bi na drugi strani najverjetneje vznejevoljil ameriškega predsednika, saj bi ta ponovil očitek o visokem presežku pri menjavi blaga območja evra z ZDA. Šibak evro namreč spodbuja rast izvoza na dolarske trge. Relativno stabilno razmerje evra in dolarja v zadnjem mesecu dni govori v prid ugodnih ukrepov ECB, kar bi pomenilo nove zaveze o daljšem obdobju nizkih obrestnih mer.

Vpliv trgovinskih vojn, brexita in Rena

ECB v nasprotju s FED nima mandata oziroma pravne podlage, da sledi še čemu drugemu kot skrbi za zmerno rast cen (2 %). Vseeno ocenjujemo, da se dobro zaveda tveganj, ki bi lahko ogrozila evropsko konjunkturo, kot so trgovinske vojne, brexit brez dogovora in tudi vnovično nizek vodostaj reke Ren. Zadnje bi lahko pomenilo ponovitev dogodkov iz lanskega leta. Ren je cenovno ugodna transportna pot za velik del tradicionalne nemške industrije, ki jo med drugim prestavljajo velikani, kot so Basf, Siemens in Thyssen Krupp. Nizek vodostaj v lanskem letu je oslabil avtomobilsko verigo v regiji, predvsem zaradi zamud pri dobavah. Pri Frankfurtu (Kaub) je že stopila v veljavo prepoved plovbe velikih rečnih ladij. Vezano na to pričakujemo, da bo ECB v svojem jutrišnjem poročilu naslovila tudi nekaj teh tveganj. Med možnostmi, ki jih lahko ECB uporabi, je tudi znižanje depozitne obrestne mere iz trenutnih -0,4 % na -0,5 % (negativni zaslužek poslovnih bank pri hrambi denarja na računu ECB), pri čemer pa je verjetnejše, da bo ukrep sprejet na septembrskem zasedanju.

Fokusni komentar je tudi na povezavi.

Fotogalerija