Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


GZS: Poziv k spoštovanju referendumske odločitve

Prvi preizkus spoštovanja volje državljanov

Odbor Državnega zbora za gospodarstvo bo v torek na prestavljeni seji ponovno razpravljal o noveli Obrtnega zakona, ki odpravlja številne ovire za podjetnike in obrtnike, hkrati pa uveljavlja prostovoljno članstvo, s čimer bi se odpravila tudi statusna neenakost slovenskih gospodarskih zbornic.

Kot je znano, je Državni svet pred dnevi preslišal večinske glasove obrtnikov in podjetnikov in kljub njihovi jasno izraženi volji na referendumu, ki ga je organizirala Obrtno podjetniška zbornica Slovenije (OZS) sama, izglasoval veto na novelo obrtnega zakona.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) meni, da morajo imeti podjetja, podjetniki in obrtniki pravico do enakih pogojev interesnega zborničnega povezovanja. Če je bila odločitev o prostovoljnem povezovanju v zbornici potrjena na referendumu OZS, pomeni ljudsko voljo, ki bi morala biti v demokratični državi spoštovana kot zakon. Novela obrtnega zakona na to voljo ustrezno odgovarja, hkrati pa z občutkom za ohranitev reprezentanta obrti novi zbornici podeljuje status osebe javnega prava s pripadajočimi privilegiji za financiranje dela dejavnosti z javnimi sredstvi. S tako obliko nove obrtne zbornice zakonodajalec podjetnikom, obrtnikom in podjetjem vzpostavlja konkurenčno podporno okolje in hkrati tudi bolj prijazno poslovno okolje, ne pa nasprotno.

Obrtniki in podjetniki so se na referendumu odločili za prostovoljno članstvo.

Na začetku nove koalicijske pogodbe pod prvo točko prioritet med drugim piše: "Vključevanje javnosti vpripravo predpisov in postopke odločanja bo predstavljalo temelj delovanja državne uprave in zakonodajne veje oblasti."

Pozivamo novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanka Stepišnika in vse stranke nove koalicije, da podprejo novelo obrtnega zakona, ki jo je pripravilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že v mandatu ministra mag. Radovana Žerjava. V nasprotnem primeru bosta novi minister in nova koalicija že takoj ob nastopu mandata pokazala nespoštovanje do jasno izražene volje ljudi.

To bi bilo izjemno slabo znamenje državljankam in državljanom.

Fotogalerija