Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Poteza PROTI delovnim mestom, svežemu kapitalu in lastnim zavezam koalicije

 !  Do 20% višja obremenitev
začasnega in občasnega dela

 !  16% višja obremenitev izplačila odpravnine v primeru
prenehanja pogodb o zaposlitvi za določen čas

Dodatne obdavčitve zapirajo možnosti za ohranitev starih in odpiranje novih delovnih mest. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjamo, da dodatno obremenjevanje novih pogodbenih oblik dela in dodatna obdavčitev odpravnine za določen čas zmanjšujejo zaposlitveni potencial slovenskih delodajalcev.

Nesprejemljivo je, da Ministrstvo za finance in Vlada RS z novim predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini dopuščata dodatno obremenjevanje gospodarstva preko obdavčitve odpravnin, izplačanih s strani delodajalcev ob prenehanju pogodb o zaposlitvi za določen čas.

Že sama uvedba odpravnin v teh primerih pomeni dodatno obremenitev delodajalcev. Hkrati pa se s sistemom obdavčitve začasnih in občasnih dela Vlada RS zmanjšuje uporabnost te oblike dela, saj v nasprotju z voljo pogajalcev in namenom instituta dopušča in zagovarja prekomerno obremenitev s ciljem krpati javnofinančni primanjkljaj. To je v neposrednem nasprotju s koalicijsko zavezo in javnimi obljubami o podpori novemu zagonu gospodarstva in njegovi oživitvi.

S tem se zmanjšuje zaposlitveni potencial slovenskih delodajalcev. Delodajalci s takšnimi ukrepi ne bodo motivirani zaposlovati novih delavcev, temu bodo prilagodili svoje poslovanje, upokojenci in delavci pa bodo prikrajšani za dodaten zakonit zaslužek.

Vlada RS bo z višjimi obremenitvami dela izničila vse ukrepe, ki bi lahko privabili tuje investicije v Slovenijo, ki je že sedaj po obremenitvah dela med prvimi v Evropi. To je tudi negativen signal slovenskim podjetjem, ki vedno bolj razmišljajo o selitvi proizvodnje v tujino, saj postaja slovensko poslovno okolje vedno bolj nekonkurenčno. Namesto zmanjšanja sive ekonomije in dela na črno bodo učinki takšnih obremenitev prinesli prav nasprotno.

Pozivamo Vlado RS, naj ukrepa trezno, v interesu slovenskega gospodarstva in nas vseh in naj takoj ustrezno spremeni pravne podlage.

Fotogalerija