Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Že Google demantira ministra Stepišnika

GZS ostro zavrača zavajanje ministra za gospodarstvo, mag. Stanka Stepišnika, da nima pomoči gospodarstva pri njegovih domnevnih naporih, da bi bila obdavčitev poslovnih nepremičnin nižja.

Minister za gospodarstvo, mag. Stanko Stepišnik, si je včeraj v Odmevih glede višje obdavčitve nepremičnin privoščil grobo zavajanje javnosti: "Od zbornic, ki so imele danes sestanek, pogrešam, da pomagajo ministrstvu za gospodarstvo in meni, da se znižajo korekcijski faktorji obdavčitve. Vsi pritiskajo, od kmetijstva in ostalih, da se jim korekcijski faktorji znižajo. To je prava naloga za boj GZS za gospodarstvo ... Vendar se tu nič ne dogaja. Ostaneš sam na polju ... Ne da se znižati, ker je premalo pomoči. Tu bi morala GZS, TZS in OZS z mano sodelovati."

Ministru mag. Stanku Stepišniku odgovarjamo z dejstvi:

10. junija je GZS po objavi prvega predloga o davku na nepremičnine objavila komentar "Napovedani davek na nepremičnine je grožnja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva". (/skupne_naloge/stalisca_in_komentarji/61737)

26. junija je GZS v objavi komentarja ob 100 dneh vlade, "NE kriznim davkom in kriznim prispevkom eksplicitno omenila davek na nepremičnine". (/skupne_naloge/stalisca_in_komentarji/61848)

27. junija smo objavili, da je GZS skupaj z drugimi partnerji tudi zaradi napovedanega davka na nepremičnine poslala zahtevo predsednici vlade mag Alenki Bratušek zahtevo po razbremenitvi gospodarstva, med drugim tudi o umiku predloga o davku na nepremičnine. (/61853)

28. junija je GZS objavila stališče "Proti pohlepnemu davku na nepremičnine!" (/skupne_naloge/stalisca_in_komentarji/stalisca_gzs/61863)

17. julija smo eksplicitno na davek na nepremičnine in druge grozeče nove obremenitve opozorili na sestanku predstavnikov gospodarstva s predsednico vlade in pristojnimi ministri. Na sestanku je bil tudi minister za gospodarstvo.(http://mediji.gzs.si/slo/sporocila_za_javnost/61993)

9. avgusta so GZS in sopodpisniki Vladi RS poslali dokument Kisik za gospodarstvo, v katerem je kritika nepremičninskega davka med najbolj izpostavljeni. (http://mediji.gzs.si/slo/sporocila_za_javnost/62214)

5. septembra je GZS ob novem predlogu ministrstva za finance objavila komentar: "Davek na nepremičnine: ne odstopamo niti za cm2 več". (/skupne_naloge/stalisca_in_komentarji/stalisca_gzs/62417)

10. septembra smo skupaj z drugimi podpisniki dokumenta Kisik za gospodarstvo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo izpostavili tudi davek na nepremičnine. (http://mediji.gzs.si/slo/sporocila_za_javnost/62459)

To pa ni vse. Na GZS smo poleti posebej za ministra za gospodarstvo pripravili anketne podatke podjetij, kaj bi zanje uvedba davka na nepremičnine pomenila. Pa tudi večino zgoraj naštetih dokumentov je ministrstvo za gospodarstvo prejelo po elektronski pošti. Nasprotno je minister za gospodarstvo svoje mnenje o davku na nepremičnine jasno povedal že 17. julija po sestanku gospodarstvenikov pri predsednici vlade: "Nasprotujem vsakemu dvigu davkov in prispevkov, ki dušijo gospodarstvo, vendar v tem trenutku ne vidim, kje drugje bi lahko vzeli denar."

Na GZS ugotavljamo, da smo GZS in druge gospodarske organizacije močno podprle ministra mag. Stanka Stepišnika z argumenti proti novim obremenitvam v obliki davka na nepremičnine in tudi proti drugim obremenitvam. Minister za gospodarstvo pa s svojimi izjavami še naprej podpira boj proti reformam, ne pa boj za oživitev gospodarstva nova delovna mesta v gospodarstvu, kar je v tem hipu ključnega pomena za Slovenijo.

Sprašujemo se, kaj je počel minister za gospodarstvo, če vsega tega res ni opazil! Pa čeprav je celo sedel na sestanku, kjer smo o tem diskutirali s predstavniki Vlade RS. Težko se je izogniti občutku, da je bi namen včerajšnje nekorektne izjave preložiti odgovornost na drugega in pri tem grobo zavajati slovensko javnost. Navsezadnje, ministra za gospodarstvo v dveh korakih demantira že iskalnik Google. V prvem vtipkate besedni niz "Stepišnik davek na nepremičnine", v drugem pa "GZS davek na nepremičnine". Iz zadetkov je vse jasno.

Zato od ministra mag. Stepišnika pričakujemo, da bo podprt z vsem, kar smo predstavniki gospodarstva že storili glede predlaganega davka na nepremičnine, znotraj Vlade RS dosegel bistveno znižanje predvidenih stopenj za poslovne nepremičnine. Niti približno namreč ni sam na polju. Nasprotno, na GZS se bojimo, da je gospodarstvo brez svojega ministra.

Fotogalerija