Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Odziv na izjave predsednice vlade mag. Bratuškove

Predsednica vlade si je danes na račun gospodarstva privoščila zelo poceni piar, na račun GZS pa groba podtikanja. Izražamo oster protest proti takšnemu nastopu.

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je danes ob odprtju 46. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju odzvala na stališča gospodarstva, ki so jih predstavniki šestih sopodpisnikov dokumenta Kisik za gospodarstvo na tiskovni konferenci izrazili včeraj.

Odzivamo se na dve njeni izjavi.

Prva se dotika odločitve, da predstavniki gospodarstva svoje mnenje javnosti izrazijo na tiskovni konferenci. Predsednica vlade je po poročanju medijev dejala: "Moja edina želja je, da iščemo rešitve, ki bodo Slovenijo peljale naprej, za mizo, brez medijev ... Razočarana sem, da se predstavniki gospodarstva drugega dela dogovora niste držali in je očitno bolj kot rezultat in ukrepi pomemben piar."

Na GZS ostro zavračamo takšno pripisovanje slabih namenov.

1.Na julijskem sestanku s predsednico vlade je bilo dogovorjeno, da predstavniki gospodarstva do 10. avgusta posredujemo svoje predloge, kar smo tudi storili. Hkrati je bilo na istem sestanku dogovorjeno, da se ponovno srečamo konec avgusta. Najprej so nam iz kabineta predsednice vlade RS posedovali termin 28.8., a so ga prestavili na 3.6 ali 6.9., na kar smo prejeli informacijo, da se sestanemo med 9.9. in 13.9. Danes je 11.9., pa še vedno nismo prejeli nobenega termina.

2.Slišimo le to, da bo Vlada RS socialnim partnerjem predstavila celovit nabor ukrepov, hkrati pa žal ugotavljamo, da na področju novih grozečih obremenitev (davek na nepremičnine, višji in novi prispevki za zdravstvo ...) vladni postopki tečejo naprej. Zato so se predstavniki gospodarstva družno odločili za tiskovno konferenco. Njen namen je bil izključno spodbuditi vlado, naj ukrepa čim prej, in to v smeri drugačne ekonomske politike kot doslej.

3.Pri tem ostro zavračamo namig predsednice vlade o kršenju dogovora. Nobenega dogovora niti zaveze ni bilo o tem, da ne bi o naših predlogih komunicirali z javnostjo. Protestiramo proti takšnemu piarju, ki nekomu najprej položi v usta izmišljen dogovor, nato pa ga še kritizira.

4.Pozivamo predsednico vlade, da se takoj usedemo za mizo, da vlada čim prej sprejme celovit sveženj ukrepov, ki bodo v prihodnosti državljanom omogočili več služb v gospodarstvu in da te ukrepe transparentno predstavimo javnosti.

Druga izjava predsednice vlade se dotika nove zakonodaje o razdolževanju gospodarstva. Predsednica vlade je po navedbah medijev dejala: "V tako kratkem času vladanja nam je uspelo tudi na področju reševanja prezadolženih podjetij. Čudi me, da ukrepu, po katere bodo lastniki izgubili svoje deleže na račun ohranitve delovnih mest, na GZS nasprotujejo."

To so grobe insinuacije.

1.GZS je bila med prvimi, ki je podprla idejo o sistemski razdolžitvi na način, da se ohranjajo zdrava jedra perspektivnih podjetij, da se spodbudi upnike k hitrejšemu prestrukturiranju dolžnika, da se zamenja poslovodstva, ki so podjetja pripeljala v težave in da se razlasti neodgovorne lastnike prek vstopa terjatev upnikov v kapital podjetja. Zato je izjava predsednice vlade najmanj nekorektna.

2.Predsednica vlade se očitno ni niti pozanimala, zakaj nasprotujemo zdajšnjemu predlogu rešitve. Danes na gzs.si objavljamo stališče GZS o tem. Ker po našem mnenju zakonska predloga nista dobro pripravljena, obenem pa ustvarjata zmedo, ker dva zakona obravnavata isto tematiko, v tem stališču pozivamo pristojne, naj o predlagani rešitvi presodijo še strokovnjaki iz tujine. Podrobneje na gzs.si.

Fotogalerija