Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Domačo nalogo moramo narediti sami!

Slovenija je lahko zadovoljna z današnjim poročilom Evropske komisije. Vendar pa se moramo zavedati, da smo bili v zadnjih mesecih večinoma soočeni le z gasilskimi ukrepi. Prava domača naloga nas šele čaka.

Za Slovenijo in za slovensko gospodarstvo je pozitivno, da smo se za zdaj izognili kritičnemu poročilu Evropske komisije, ki danes ugotavlja, da smo dosegli "omejen napredek pri strukturnih fiskalnih ukrepih". Toda zadnja stališča Bruslja še niso luč na koncu tunela. To luč bomo morali najti sami.

Izzivi, ki so pred nami, so velikanski. Evropska komisija nas je v zadnjih dneh pohvalila, da smo storili prve korake. A ne smemo pozabiti na besede evropskega komisarja za gospodarske in finančne zadeve, Ollija Rehna, ki pogosto ponavlja, da moramo pospešiti izvajanje strukturnih reform. Danes je dejal: "V prvih letih bo veliko dela ... Zaskrbljujoče je stanje podjetij. Še naprej bomo podrobno spremljali Slovenijo."

Letos in prihodnje leto bomo še naprej v recesiji. Izvoz postaja šibak, zadolženost podjetij je še naprej visoka, čakamo na rezultate stresnih testov bank, davčna obremenitev se je povečala, javni dolg hitro narašča, višajo se socialni stroški, ki bremenijo čedalje manj zaposlenih. Z razvojnega vidika je vprašljiva pripravljenost Slovenije na uspešno črpanje in kakovostno investiranje sredstev iz skladov EU. Prav tako je zelo vprašljiva vzdržnost proračuna za leti 2014 in 2015, ki je bil sprejet danes zjutraj. V Evropski komisiji jasno pravijo, manevrskega prostora pri izvajanju proračuna ni. Zato zahtevajo dosledno izvajanje.

Domačo nalogo bomo v vsakem primeru morali opraviti sami, pa če se bomo na koncu izognili prošnji za mednarodno pomoč ali ne. Od vseh nas je odvisno, kako bomo postavili našo državo s kolen spet na noge. Vsi v Sloveniji potrebujemo nov razvojni sporazum, ki bo odpravil blokado sprememb, zagotovil nujne strukturne reforme in hkrati omogočal socialno državo Slovenijo, ki bo vzdržna.

V sredo javni dialog gospodarstva in politike z Evropsko komisijo

GZS v sredo, 20.11.2013, na 8. Vrhu slovenskega gospodarstva med drugim gosti visokega predstavnika Evropske komisije, Istvána Székelyja, direktorja v generalnem direktoratu Evropske komisije za gospodarske in finančne zadeve za regijo, v kateri je tudi Slovenija. Prvič doslej bo predstavnik Evropske komisije, ki je vsebinsko pristojen za spremljanje naše države, tri ure javno diskutiral z več sto udeleženci.

Na prireditvi poleg številnih gospodarstvenikov pričakujemo predsednico Vlade RS, mag. Alenko Bratušek, številne ministre, predstavnika mednarodne svetovalne hiše AT Kearney in druge predstavnike pomembnih slovenskih ustanov.

Fotogalerija