Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Coca cola širom Irana, Slovenija pa brez ambasade

Medtem ko iranski gospodarstveniki, turisti in športniki brez težav potujejo v naše sosednje države, na slovenske vize čakajo po več mesecev.

Zgroženi smo, po kakšnih pogojih poslovni partnerji slovenskih podjetij in potencialni turisti v Iranu dobivajo vize za vstop v Slovenijo. Večmesečno čakanje, postavljanje nemogočih administrativnih pogojev, netransparentnost postopkov odvrača poslovne partnerje, turiste, športnike in druge iranske državljane, da bi obiskali Slovenijo.

Zato pričakujemo, da bo Vlada republike Slovenije kar najhitreje popravila svojo napako in v Iranu ustanovila diplomatsko pisarno, ki bo imela najmanj pristojnosti za izdajanje vstopnih viz za prebivalce Irana.

To je enotno stališče poslovne delegacije 25 podjetij, ki se te dni mudi v Iranu. Vemo, da gre v primeru Irana za 80-milijonsko državo, bogato z naravnimi bogastvi in z razvitim gospodarstvom. Iran ima zaradi političnih sankcij seveda velike omejitve, naša diplomatska nespretnost pa je povzročila številne dodatne težave slovenskim podjetjem. Medtem namreč večina držav EU, da ZDA sploh ne omenjamo, še naprej intenzivno posluje z Iranom. Nobena redkost niso vozila znamke BMW; Coca cola je na vsakem koraku; svetovne farmacevtske in kozmetične blagovne znamke so prisotne širom Irana.

Prav tako bi se predstavništvo Slovenije v Iranu, ki bi izdajalo vize, tudi ekonomsko povsem pokrilo. Prisotna slovenska podjetja so pripravljena pokrivati del stroškov prostora, obstojijo pa tudi številne priložnosti za prihod iranskih turistov v Slovenijo.

Spomnimo, da sta v Teheranu med drugim tudi priznana slovenska športna trenerja, košarkarski Memi Bečirović in rokometni Borut Maček. Oba vsako leto, odkar ni več slovenske ambasade v Teheranu, iranske športnike z velikimi težavami pripeljeta na priprave v Slovenijo. Tudi po njunem mnenju je na področju turizma in športa izjemno veliko priložnosti za povečanje števila iranskih turistov, ki denimo brez težav potujejo v sosednje države, še posebej v Avstrijo, v Slovenijo.

Zato poslovneži pozivajo Vlado RS, da se odzove podjetniško, hitro in ponovno vzpostavi diplomatsko predstavništvo v Teheranu. To je nujen prvi korak k aktivni ekonomski diplomaciji, ki jo gospodarstveniki čedalje bolj pogrešamo.

Iranski primer žal ni edini. Zato je treba nujno in hitro najti rešitev tudi za našo diplomatsko odsotnost v Shanghaju, Združenih arabskih emiratih, Latinski Ameriki in Afriki; na najhitreje razvijajočih se trgih, kjer Slovenija nima niti osnovnih pogojev niti temeljne varnosti za konkurenčno poslovanje.

Izvoz je velika razvojna priložnost za Slovenijo. Čas je, da to izkoristimo tudi z aktivnim diplomatskim delovanjem!

 

Fotogalerija