Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Gospodarstvo pričakuje

Gospodarstvo pričakuje, da bo končno besedilo koalicijske pogodbe vključevalo merljive in konkretne cilje z jasno časovno komponento. Za prihodnjo vlado mora predstavljati zavezujoč dokument, na katerem bodo temeljili vsi izvedbeni akti in ki bo omogočil spremljanje izvajanja ukrepov v času.  Konkretno  in zavezujoče mora odgovoriti na ključna vprašanja, kako doseči gospodarsko rast, oblikovati nova delovna mesta, konkurenčnost.

Osnutek koalicijske pogodbe, ki je zaokrožil po medijih in so ga številne stranke, pa tudi predstavniki različnih javnosti že komentirali, še ne zagotavlja izhoda iz krize. Verjetno je še precej oddaljen od končne verzije koalicijske pogodbe, zato se Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) na tej točki ne bo vključila v razpravo o konkretnih rešitvah, kot so v njem zapisane. Verjamemo, da se bodo koalicijski partnerji še usklajevali ter gradivo dopolnjevali in konkretizirali. Da pa bi se izognili razpravam v javnosti, ki lahko samo netijo konflikte in praviloma niso produktivne, predlagamo, da se koalicijska pogodba oblikuje za zaprtimi vrati. Šele nato naj jo vsi koalicijski partnerji predstavijo tako  svojim članom kot širši javnosti in za vsebino tudi stojijo. Ne želimo si dokumenta, od katerega se takoj po domnevni uskladitvi koalicijski partnerji že distancirajo in zanj niso pripravljeni prevzeti odgovornosti, kot smo bili temu priča že večkrat v zadnjih letih.

Doslej smo bili razočarani nad spopadanjem s krizo s strani vladajočih politik. Stranka Mira Cerarja je po naši oceni na  volitvah zmagala predvsem za to, ker predstavlja rez s preteklostjo.  In zato so pričakovanja po novih pristopih in nujnih reformah zelo velika. Ne kontinuiteto temveč spremembe in nov razvojni model pričakujemo od nove Vlade.  Koalicijska pogodba naj bo prepričljiv odgovor na reševanja gospodarske situacije s tem, da mora upoštevati tudi možne scenarije, ki jih lahko prinesejo trenutno politična in gospodarska  dogajanja v Evropi in svetu.

Fotogalerija