Stališča in komentarji


Dobavitelji so ministru Dejanu Židanu vročili peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače

Ljubljana, 26. november 2014 – Gospodarska zbornica Slovenije je danes ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podpredsedniku Vlade RS mag. Dejanu Židanu vročila peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače, pod katero se je podpisalo 40 dobaviteljev sektorju brezalkoholnih pijač.

Dobavitelji proizvajalcem brezalkoholnih pijač se namreč pridružujejo stališču GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij glede nasprotovanja davku na sladke pijače. Da bi ta napovedan fiskalni ukrep močno prizadejal celotni živilski verigi ni dvoma, kajti dejavnost proizvodnje živil in pijač ima močan multiplikativni učinek.

Dobavitelji, to so slovenski pridelovalci sadja, proizvajalci embalaže, naravnih arom, sadnih baz in drugih izdelkov … skratka, celotna dobaviteljska veriga je mnenja, da bo uvedba davka vplivala na poslabšanje konkurenčnosti in razvoja vseh v verigi. Z zmanjšanjem dobav na račun zmanjšanja naročil s strani sektorja proizvodnje pijač bodo tudi dobavitelji prisiljeni zmanjševati proizvodnjo in odpuščati delavce. Posledično se bo zmanjšal tudi njihov prispevek v državno blagajno.

Ministra Židana, ki je hkrati tudi podpredsednik Vlade želijo dobavitelji s peticijo opozoriti na nesmiselnost in neutemeljenost predlaganega ukrepa, ki bo imel negativne posledice tudi za samo državo na račun odlivov iz proračuna in zmanjšanih prilivov iz naslova DDV, davka na dobiček, plačil koncesnin idr.

Za več informacij:

Tajda.pelicon@gzs.si

 

Fotogalerija