Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


GZS preučuje učinke ukrepov Vlade RS

Ljubljana, 6. januar 2014 - Gospodarska zbornica Slovenije bo predvidoma do konca tedna preučila celovite učinke dosedanjih in predvidenih novih ukrepov Vlade RS, ki lahko povzročijo nove obremenitve gospodarstva.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v teh dneh zbiramo podatke in preučujemo učinke pred prazniki sprejetih ukrepov Vlade RS, ki bi po prvotnih načrtih vlade zelo obremenili zlasti posamezne skupine podjetij, predvsem pa bi ogrozili številna delovna mesta.

Kot je znano, je GZS decembra lani na podlagi sklepa upravnega odbora prekinila pogajanja za Socialni sporazum 2015-2016, dokler Vlada RS ne umakne napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva. Skupaj s sindikatom Pergam in številnimi predstavniki drugih sindikatov iz energetsko intenzivnih podjetij pa smo 23. decembra lani organizirali protestni shod pred poslopjem Vlade RS z naslednjimi zahtevami:

-da se umakne predloge in sklepe, ki bodo dodatno obremenili podjetja, poslabšali njihovo konkurenčnosti,  ogrozili delovna mesta, proizvodnjo in celo poslovanje podjetij;

-da se odpove vsakršnim novim obremenitvam gospodarstva v naslednjih dveh letih in da obenem v letu 2015, skupaj s ključnimi deležniki, pripravi strategijo in akcijski plan za postopno razbremenitev gospodarstva in predvidljivo poslovno okolje, vse s ciljem ohranjanja zdajšnjih zdravih delovnih mest in ustvarjanja čim več novih delovnih mest;

-da s prestrukturiranjem davčnih virov in boljšim upravljanjem javnih blagajn doseže dva ključna cilja: več dodane vrednosti, tako v gospodarstvu kot v javnem  sektorju.

Tik pred novoletnimi prazniki je Vlada RS sprejela nekatere ukrepe, ki naj bi prinesle nižje obremenitve od napovedanih za gospodarstvo s strani Vlade RS. Ker so učinki teh ukrepov, zlasti tisti iz naslova izpustov toplogrednih plinov, povezani tudi z drugimi že uresničenimi in tudi še predvidenimi ukrepi Vlade RS na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije, GZS ta teden preučuje celovite posledice vseh omenjenih ukrepov.

V tem hipu na podlagi razpoložljivih podatkov še nimamo natančnega uvida o že uresničenih in napovedanih celovitih učinkih ukrepov Vlade RS. Hkrati pa ostaja negotovost, predvsem v delu morebitne obremenitve z dajatvijo na CO2 izpuste, ki bo po vsej verjetnosti predmet ponovne razprave v prvem kvartalu tega leta.

Kot smo obveščeni, druge delodajalske organizacije, ki sedijo za pogajalsko mizo, zagovarjajo stališča za Socialni sporazum 2015-2016, ki smo jih skupaj oblikovali pred začetkom pogajanj. Med njimi je tudi zahteva po razbremenitvi gospodarstva, ki je ključnega pomena za razvojni zagon in več delovnih mest v gospodarstvu. Slednja pa so največjega pomena za vzdržno financiranje javnih blagajn v prihodnosti.

Šele ko bo šlo gospodarstvu bolje, bo šlo bolje vsem v Sloveniji.

Fotogalerija