Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Prevozniki brez jasnih informacij ujeti v zastojih

Prevozniki nas urno opozarjajo na vse večje zastoje in dolge čakalne dobe na številnih mejnih prehodih Slovenije, Hrvaške in Srbije, pa tudi na nemško - avstrijskih mejah. Nekateri slovenski tovornjaki stojijo v zastojih že 23 ur, kar ogroža ne le pravočasno dobavo blaga, temveč povzroča tudi vse več nevšečnosti prizadetim voznikom. 

 V združenju za promet GZS sicer razumemo organe oblasti, da so v zaostrenih razmerah, ki jih je povzročil velik naval beguncev, kontrole na mejah nujne. Vseeno pa opozarjamo, da gospodarstvu, zlasti prevoznikom, pa tudi podjetjem, ki so odvisna od »just in time« dobav, to povzroča gospodarsko škodo. Kolikšna bo, sicer v danem trenutku še ni mogoče natančno napovedati. Za zmanjšanje negativnih posledic pričakujemo jasnejše in pravočasne informacije tako o zastojih na mejah kot o alternativnih poteh, katere lahko prevozniki izberejo. 

 Pristojne institucije pozivamo, da v sodelovanju s sosednjimi državami v največji možni meri prisluhnejo gospodarstvu in z vsemi razpoložljivimi ukrepi skušajo preprečiti škodo gospodarstvu. Poudarjamo, da je veliko število podjetij odvisnih od pravočasnih dobav, ki pa se v takih razmerah ne morejo realizirati. Možno rešitev vidimo v vzpostavitvi posebnih koridorjev za tovorna vozila, ki bi se na ta način lahko izognila zastojem. Poleg tega pričakujemo, da bo policija posredovala natančna navodila za ravnanje voznikov tovornih vozil, ki bi se jim lahko vtihotapili begunci in tako skušali nelegalno prečkati mejo.

 Dodatne informacije: Robert Sever, direktor Združenja za promet GZS, robert.sever@gzs.si

Fotogalerija