Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Redefinicija minimalne plače in mini davčna reforma

Delodajalci smo zelo zaskrbljeni zaradi političnih odločitev, ki argumente in zahteve gospodarstva postavljajo na drugi tir. Še toliko bolj to velja za odločitev glede redefinicije minimalne plače. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo vseskozi opozarjali, da je dvig bruto minimalne plače lahko usoden za številna delovna mesta v panogah z nižjo dodano vrednostjo na zaposlenega, ki hkrati tekmujejo na globalnem trgu.

 

GZS je namesto redefinicije minimalne plače predlagala celovito davčno reformo s ciljem razbremenitve stroška dela. To pomeni nižje dajatve na plače zaposlenih, tudi pri minimalni plači. Posledično bi omogočili višje neto plače. Razliko bi država zapolnila z istočasno izvedbo strukturnih reform, ki bi zagotovile bolj optimalno javno porabo.

 

Trenutne razmere v ničemer ne sledijo izjavam Vlade RS, ki je obljubljala znižanje stroškov dela. Prav obratno: redefinicija minimalne plače, predlog za znižanje olajšav in premalo jasna in učinkovita sprememba nagrajevanja zaposlenih, kar naj bi Vlada po današnjih besedah finančnega ministra sicer umaknila, so samo zadnji škodljivi primeri, ki šibijo poslovno okolje in hkrati znižujejo zaupanja vlagateljev.

 

Fotogalerija