Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


»Kravja kupčija« na plečih lesarjev

Slovenska lesnopredelovalna industrija je vseskozi podpirala zakon o upravljanju gozdov v lasti RS, saj je pričakovala boljšo oskrbo s hlodovino kot doslej. Vendar opozarja, da je novo državno podjetje nujno ustanoviti čimprej, saj bo sicer oskrba lesnopredelovalnih podjetij s hlodovino po prenehanju veljavnosti koncesij konec junija 2016 ogrožena. Ob tem ostro protestira proti današnji odločitvi v DZ, ki bi temu podjetju omogočila tudi predelavo lesa. To bi pomenilo hudo nelojalno konkurenco s strani države!

Sporna je današnja odločitev glede 10. člena zakona o upravljanju gozdov v lasti RS na seji Odbora državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V njem piše, da lahko družba poleg dejavnosti iz prejšnjega odstavka opravlja še druge dejavnosti, ki so potrebne za gospodarno in učinkovito opravljanje dejavnosti gospodarjenja z državnimi gozdovi, organizira centre za zbiranje oziroma predelavo lesa in ustvarja pogoje za razvoj ter vzpostavlja gozdno-lesne verige s čim višjo dodano vrednostjo.

Na ta način bo novo državno podjetje lahko opravljalo dejavnosti, ki so sicer neposredno konkurenčne zdajšnjim lesnopredelovalnim podjetjem. Hkrati pa bo v privilegiranem položaju pri nabavi hlodovine in pridobivanju finančnih sredstev s poroštvom države. Ta odločitev predstavlja za lesnopredelovalna podjetja veliko razočaranje, saj so doslej iskreno podpirala zakon. Verjela so namreč, da bo na ta način zagotovljena dolgoročno zanesljiva oskrba s hlodovino. Sedaj pa je koalicija na odboru sprejela politično »kravjo kupčijo«, ki bo za večino zasebnih podjetij te panoge pomenila dodatno poslabšanje razmer v primarni predelavi lesa.

Zato Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS apelira na vlado, da umakne škodljivo dikcijo iz 10. člena. Novo državno podjetje naj opravlja izključno gozdarsko dejavnost in se ne ukvarja s predelavo lesa.

Hkrati združenje poudarja, da naj se pospeši sprejem zakona in s tem ustanovitev državnega podjetja. Le na ta način bo mogoče zagotoviti nemoteno oskrbo s hlodovino tudi po prenehanju veljavnosti koncesij konec junija 2016.

Alojz Burja, predsednik upravnega odbora Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS: »Komaj smo zajeli sapo in začeli ponovno razmišljati o investicijah in razširitvi poslovanja, že imamo pred seboj grožnjo nelojalne konkurence s strani države. Ta bo za številna lesna podjetja, še posebej male lesarje, usodna.«

Fotogalerija