Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Podjetja spodbujajo vlado, da večji del nagrade za uspešnost dobijo zaposleni

Zato je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ministrstvu za finance poslala predlog, po katerem bi podjetja lažje izplačala višji regres in 13. plačo.

 

GZS je pred dnevi ministrstvu za finance poslala dodaten predlog davčnih sprememb. Z njim želi razbremeniti izplačila zaposlenim in spodbuditi podjetja k večjemu nagrajevanju zaposlenih.

 

Glede na večjo uspešnost podjetij v letošnjem letu, ki se odraža v višji gospodarski rasti in višjih prilivih v javne blagajne, smo ministrstvu za finance predlagali večjo razbremenitev regresa in nagrade za poslovno uspešnost.

 

GZS tako predlaga, da regres, ki ga prejmejo zaposleni v Sloveniji, ne bi bil obremenjen s prispevki do višine 100 odstotkov (sedaj 70 odstotkov) vrednosti povprečne plače. Zelo malo družb izplačuje višji regres, zato bi dvig praga podjetjem omogočil, da v primeru dobre finančne kondicije zaposlenim izplačajo višji regres.

 

Nagrada za poslovno uspešnost, ki ji priljubljeno rečemo 13. plača, je zdaj v celoti obremenjena s prispevki, ni pa obremenjena z dohodnino, v kolikor je izplačana le do 70 odstotkov vrednosti povprečne plače.

 

Zato GZS ministrstvu za finance predlaga:

(a) razbremenitev celotnega plačila dohodnine do 100 odstotkov višine povprečne plače pri regresu in nagradi za poslovno uspešnost in/ali

(b) odpravo prispevkov od nagrade za poslovno uspešnost v višini do 100 odstotkov vrednosti povprečne plače.

 

Takšna rešitev bi podjetjem omogočila, da v času gospodarske rasti bolje nagradijo zaposlene, ki bi tako bolj participirali pri rezultatih uspešnega poslovanja. S tem bi se dvignila tudi domača poraba, kar bi pozitivno vplivalo na podjetja, ki delujejo predvsem v Sloveniji. Preko višjega DDV bi bil pozitiven tudi učinek na proračun.

Fotogalerija