Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Paradni konji razlicnih slovenskih regij

Katera podjetja so v posameznih regijah posebej izstopala. Kako jim kaže letos?

GZS: Predlog davčnega prestrukturiranja ni v interesu večine podjetij

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) vnovič opozarjamo, da bo predvideno davčno prestrukturiranje celotno gospodarstvo zgolj bolj obremenilo.

Odprto pismo vladi RS!

Upravni odbor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije z velikim razočaranjem in obenem ogorčenostjo spremlja zadnje dogajanje okoli projekta drugi tir Koper – Divača ter tudi v zvezi z informacijo o nameravani zamenjavi nadzornikov Luke Koper.

Gospodarstvo odločno proti predlogu male davčne reforme

(Ljubljana, 8. 6. 2016) Delodajalske organizacije Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so Ministrstvo za finance že večkrat opozorile, da se s trenutnim predlogom male davčne reforme ne strinjajo, saj predlagana reforma nikakor ne predstavlja dejanske razbremenitve gospodarstva, ampak ga le še dodatno obremenjuje. Kljub vsemu, minister Mramor vztrajno ponavlja, kako je vse usklajeno z gospodarstvom. Zato se upravičeno sprašujejo, s katerim gospodarstvom? S slovenskim gospodarstvom zagotovo NE!

Unitarni patent – dajmo gospodarstvu čas, da se pripravi

GZS opozarja na tveganja, povezana z uvedbo unitarnega patenta, predvsem z vidika gospodarskega položaja Slovenije in trenutne obrobne vloge naše države v okviru Evropske unije na tem področju. Pozivamo Vlado RS in Državni zbor RS, da pripravita analizo vpliva uvedbe »unitarnega patenta« na gospodarstvo in se o tej temi – še pred ratifikacijo - posvetuje z gospodarstvom.

Podpora oživitvi mestnih središč

Država bo prek Spirita sofinancirala promocijske aktivnosti za podporo in razvoj drobnega gospodarstva v mestnih središčih, v sodelovanju z GZS - Podjetniško trgovsko zbornico, vodstvi lokalnih občin ter turizmom. Na mednarodni konferenci, ki jo bo organizirala PTZ, bodo predstavljene dobre prakse in povezave med slovenskimi in tujimi občinami, kot tudi med slovenskimi in tujimi podjetniki, ki delujejo v mestnih središčih.

Z odgovornejšim upravljanjem do četrt milijarde

Slovenija je pridobila 12 mest na lestvici IMD v zadnjih 2 letih (2016/2014), kar je predvsem posledica znižanja javno-finančnega primanjkljaja oziroma bolj odgovornega upravljanja države.

Podpora gospodarstva – kako, če pa dodatno obremenjujete gospodarstvo?

Minister Mramor je danes označil zahteve in legitimne predloge gospodarstva po znižanju nenormalno visokih davčnih bremen delodajalcev za želje, ki se lahko uresničijo šele po letu 2020. In to kljub obljubam politike, da gospodarstva ne bodo dodatno obremenjevali! Ali 60 milijonov evrov in več obremenitev za gospodarstvo samo iz naslova predlaganega dviga davka na dohodke pravnih oseb ni dodatna obremenitev?