Zapri

Stališča in komentarji


Komu vse zvoni?

Bolj ko govorimo o potrebnih spremembah v slovenskem zdravstvu, bolj smo v Sloveniji z njim nezadovoljni. To je dejstvo, ki ga potrjujejo praktično vse ankete javnega mnenja. Pa ne zaradi vse pogosteje odkritih napak v izvajanju storitev, temveč zaradi splošnega stanja. Tega zaznamujejo nespremenjene in nesprejemljivo dolge čakalne vrste na eni strani ter prevelika in predvsem nepregledna poraba sredstev na drugi.

Letos 2,9 % rast, nato nekoliko nižja

Gospodarska rast vse višja. Slovenski potrošnik, trgovec, industrialec in gradbenik še nikoli tako usklajeno optimistični po letu 2008. Po 2,9-odstotni rasti v letu 2017 se bo v naslednjih dveh letih ta ohladila na 2,8 in 2,7 %.

Stališče UO Združenja za promet do 2. tira

Upravni odbor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije je na svoji redni seji dne 05.03.2017, obravnaval obe predlagani zakonski rešitvi za izgradnjo drugega tira železniške proge Divača - Koper, ki sta bili vloženi v Državni zbor RS.

Brexit: Funt je najbrž že dosegel dno

Ponovna uvedba carin na uvoženo blago, necarinske ovire, zapletena pravila in postopki, ki bodo povzročali dodatne stroške, … je le nekaj nevarnosti, s katerimi se bodo lahko soočala evropska podjetja pri poslovanju z Otokom po izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in severne Irske (v nadaljevanju Združeno kraljestvo) iz EU.

IMF: nadpovprečne rasti se v Sloveniji zaključujejo

Demografija in počasna rast celotne produktivnosti naj bi omejili našo prihodnjo rast med 1,75 in 2 %. To je le eden od podatkov, ki resno opozarjajo na nujnost hitrejše izvedbe reform tudi po mnenju Analitike GZS.

Kako bi različni scenariji razvoja EU vplivali na slovensko gospodarstvo?

Mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS: »Slovensko gospodarstvo je neodtujljivo vezano na evropsko. Ker je v tem trenutku iluzorno pričakovati poglabljanje sodelovanja, bi v primeru interesa večjih članic o več sodelovanja (scenarij 3) Slovenija morala biti del te iniciative.«

Rast: 3 razlogi, zakaj je previdnost nujna

Slovenska gospodarska rast z zamikom približno leta dni sledi evropski. Čas je za proti-ciklično delovanje državnega proračuna oziroma za ustvarjanje proračunskih presežkov in zahtevnih strukturnih reform.

Učinki zdravstvene reforme nejasni

Ali več denarja za zdravstvo pomeni tudi rešitev ključnih problemov? Zdravstvena reforma naj bi po obljubah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc skrajšala čakalne vrste. Ali to pomeni, da bo zdravstvo bistveno bolje organizirano?

GZS aktivno vključena v SRIP

Ljubljana, 26. januarja 2017 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v kot prijavitelj prejela sklepa o dodelitvi sredstev dvema strateško – inovacijskim partnerstvom (SRIP), poleg tega sta sklep dobili še Štajerska gospodarska zbornica in Turistično gostinska zbornica Slovenije kot sestavna dela sistema GZS. GZS bo v ostalih sripih aktivno sodelovala.

Komu je vlada mati, komu pa mačeha?

Ministru Koprivnikarju je glede na razmere uspelo izpogajati sporazum, ki daje vsaj nekaj upanja še, da se bomo izognili večji krizi javnih financ. Kljub temu pa je dejstvo, da vlada zelo nekorektno deli učinke gospodarske rasti.