Stališča in komentarji


Redefinicija minimalne plače in mini davčna reforma

Delodajalci smo zelo zaskrbljeni zaradi političnih odločitev, ki argumente in zahteve gospodarstva postavljajo na drugi tir. Še toliko bolj to velja za odločitev glede redefinicije minimalne plače.

Poziv predsedniku vlade: DAVČNA ANTIREFORMA

Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije so danes predsednika Vlade RS in finančnega ministra pozvali, da umakneta napovedane davčne ukrepe, ki namesto razbremenitve gospodarstvu vnovič prinašajo nove davčne obremenitve. Zahtevajo, da: - da Vlada RS takoj umakne predloge davčnih sprememb, - da Vlada RS predlaga in do konca leta sprejme nov sveženj davčnih ukrepov, ki bo dejansko razbremenil gospodarstvo.

PGZ: Visoke koncesnine za uporabnike geotermije: kazen namesto spodbud

Murska Sobota: 12.11.2015 - Geotermija po sprejetju uredb o visokih koncesninah ni več konkurenčna prednost Pomurja – Če ne bo posluha s strani države, se pričakujejo odpuščanja in propad podjetij.

Novi zakon o javnem naročanju še ni jamstvo za boljšo prakso

Cilj novega zakona ne sme biti samo kupovati po najnižji ceni, temveč da javni naročniki dobijo največ za davkoplačevalski denar. Člani GZS zahtevajo, da se za posamezna področja oblikujejo določeni standardi in se javnim naročnikom zagotovi dodatna usposabljanja za pripravo javnih naročil.

Končno: obetajo se nam sistemske spremembe poklicnega zavarovanja …….

V sistem poklicnega zavarovanja so vključena delovna mesta, ki zaradi tehnoloških in organizacijskih sprememb vanj ne sodijo več ali sploh več ne obstajajo. Končno bodo seznam prečistili. GZS pričakuje rešitev v šestih mesecih.

Protest upravnega odbora GZS

Proti kršitvam zavez in obljub Vlade RS do gospodarstva, do vseh zaposlenih v njem in vseh državljanov Republike Slovenije

Za koga dela Vlada? Za delavce ali zase?

Delavec, ki prejema minimalno plačo, bo ob upoštevanju redefinicije minimalne plače in ob predpostavki, da tretjino delovnega časa opravi v času, ko mu pripada 50% dodatek, prejel 59,27 evrov več kot doslej. Država pa bo od njegovega dela pobrala 90,57 evrov več.

So to samo prazne besede in obljube…..

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo bili prijetno presenečeni, ko smo v petek zvečer poslušali predsednika Vlade RS, gospoda Mira Cerarja. Njegove besede so bile pravi balzam na rane, ki smo jih dobili v zadnjih mesecih prepričevanja, da je redefinicija minimalne plače za gospodarstvo nesprejemljiva, saj je neposredna grožnja številnim delovnim mestom v dejavnostih z nizko dodano vrednostjo.

GZS o proračunu: To je tvegana ekonomska politika!

Vlada RS naj zagotovi pogoje, da bo več zaposlenih v gospodarstvu, tudi mladih. Ne pa da napoveduje še več zaposlenih in še večjo maso plač v javnem sektorju.

Prevozniki brez jasnih informacij ujeti v zastojih

Prevozniki nas urno opozarjajo na vse večje zastoje in dolge čakalne dobe na številnih mejnih prehodih Slovenije, Hrvaške in Srbije, pa tudi na nemško - avstrijskih mejah. Nekateri slovenski tovornjaki stojijo v zastojih že 23 ur, kar ogroža ne le pravočasno dobavo blaga, temveč povzroča tudi vse več nevšečnosti prizadetim voznikom.