Stališča in komentarji


Pismo predsednika GZS

V preteklih mesecih in tednih smo na Gospodarski zbornici Slovenije, skupaj s ključnimi reprezentativnimi ter drugimi zastopniki in zavezniki gospodarstva, javnost in ključne odločevalce v državi seznanjali z nekateri argumenti in informacijami, povezanimi s tako imenovanim davčnim prestrukturiranjem. Razlogov za to je bilo več, naj naštejem samo štiri.

Priložnost za mini davčno reformo

Priložnost za mini davčno reformo

Če poslanke in poslanci potrdite veto Državnega sveta na novelo zakona o davku na dohodek pravnih oseb, bomo res dobili mini davčno reformo.

Apel svetnikom: pomislite na naša podjetja, naše delavce in naše občane

Glasovanje za takšno davčno prestrukturiranje je v nasprotju z interesi večine občanov, delavcev v gospodarstvu in podjetij.

Nepremičnine: osnutek zakona brez bistvenih elementov za določitev vrednosti

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno – podjetniška zbornica Slovenije, Inženirska zbornica Slovenije in Slovensko nepremičninsko združenje – FIABCI, so oblikovale skupna stališča in predloge k osnutku zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je v javni obravnavi.

Izjava GZS, OZS, ZDS, ZDOPS in SBC, ki je bila pravkar podana pred Državnim zborom Republike Slovenije

Ključni predstavniki gospodarstva smo si v zvezi z davčnimi spremembami več mesecev prizadevali z argumenti prepričati Vlado RS, da naj bo davčna reforma odločna, razvojna in pravična.

Velika novinarska konferenca slovenskega gospodarstva in podjetništva: Točno ob 12h

Na skupni novinarski konferenci so svoja stališča predstavili predsednik GZS Marjan Mačkošek, predsednik OZS Branko Meh, podpredsednik ZDS Miro Smrekar, predsednik ZDOPS Drago Delalut ter predsednik UO SBC Marjan Batagelj. Prišel je trenutek resnice. Časa ni več. Če vlada sprejme predlagano davčno prestrukturiranje, s tem pokaže popolno ignoranco do gospodarstva in podjetništva …

Nov dokaz, da nujno potrebujemo reforme

Slovenija je na novi lestvici ekonomske svobode najslabše uvrščena pri obsegu (para) države in regulativi, kamor sodijo tudi predpisi o poslovanju in trga dela.

Apel poslancem: odločite se za pošteno in odločno davčno reformo

Vlada RS je danes potrdila predloge davčnega prestrukturiranja, navkljub nasprotovanju večine predstavnikov gospodarstva. Posluha za pošteno in odločno davčno reformo na Vladi RS ni.

Komentar GZS: Znižajte javno porabo, gospodarstvo je svoje breme že plačalo

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ostro zavrača namigovanja, da naj bi se z Ministrstvom za finance na načelni ravni uskladila glede vsebine davčne »reforme«. Predlog davčne »reforme« ne reformira, temveč ponovno povečuje obremenitev gospodarstva. Marjan Mačkošek, Predsednik GZS: »Razočarani smo, ker Vlada ni našla nobenega prostora za razbremenitev gospodarstva, medtem ko istočasno dobivamo podatke o rasti plač v javnem sektorju.«

Okrepljena konkurenčnost turških izvoznikov

Okrepljena konkurenčnost turških izvoznikov

Šesti poskus vpliva vojske na spremembe v vodstvu v državi neuspešen. Turška lira polovico izgubljene vrednosti že pridobila nazaj.